Andra världar - en bokmässa

Andra världar är en bokmässa i det lilla formatet som har nära mellan boken och läsaren och är en hyllning till berättandet. Den drivs av Anna Vintersvärd som är definitionen av eldsjäl. Hon ville se en bokmässa i södra Sverige med fokus på fantastiken och eftersom ingen sådan fanns så drog hon igång en. I bloggen för mässan skriver Anna idag om sin roll som böckernas goda fe och jag har inga som helst problem att se henne som det. Samma tåga och charm genomsyrar hela mässan och den är vad den utger sig för att vara - en plats för läsare och bok att mötas. Vill man läsa en ögonvittnesskildring så var Kapten Karin där förra året och hon flöt på moln när hon kom hem. Jag skulle till och med sträcka mig så långt att jag säger att hon var återhållsam när hon skrev sin rapport.

Andra Världar äger rum i Sägnernas hus i Sandhem den 26-27 april och är en utmärkt anledning att besöka de trolska skogarna.

Angående bokomslag

Låt mig säga från början att jag har haft väldig tur med mina omslag. Anna Henriksson är inte bara en fantastisk redaktör som vet att ge precis rätt kritik för att låsa upp kreativiteten, hon har dessutom en känsla för sättning och väljer papper med lika stor omsorg som hon gav snittytorna (mina böcker har ett papper som känns alldeles silkigt och eftersom jag får rysningar av känslan av pocketpapper är jag extra glad för det, och de svarta snittytorna är elegansen själv), dessutom är hon omslagsdesigner. Mina omslag har jag haft vetorätt över (dvs att jag kunde neka att använda det men har inte varit inblandad i processen att ta fram det) och när jag fick det första tyckte jag att det var för rosa. Det visade sig vara min skärm som visade upp färgen fel och så var det problemet löst. Omslaget till Särskild fick jag lov att komma med ett par förslag till och sen gjorde Anna det tjusiga petroleumblå omslaget med Rådhuset på, där ljuset ser ut att komma nerifrån som om det var festival på torget framför. Båda böckerna har text på nedre halvan och det är första drömscenen från respektive bok i ett typsnitt som påminner om min handstil och ska föreställa Uddas drömdagbok. Det har inte funnits något beklaga sig över. Men jag har förstås vänner som inte haft samma tur, där det varit flera rundor med omslagsdesignern, ibland flera olika designers, eller tillfällen där författaren inte ens fått chans att neka till omslaget. Allt beror på vilket kontrakt man har eller vilken lust till samarbete som förlag, designer, marknadsavdelning och författare har.

Just i dagarna kommer Jeff Vandermeers nya bok Annihilation ut och det är en märklig historia. I det här bildinlägget från New York Times visas hur de jobbat med att få omslaget att passa med boken utan att väga över åt något håll som inte är troget för innehållet. Det är alltid intressant att se hur andra jobbat med sina omslag, särskilt om det är böcker jag läst så att jag kan jämföra det med innehållet och se om det ger mig "rätt" känsla. Och somliga böcker plockar man ju upp för omslaget endast, medan andra böcker väljer man trots omslaget.

Magic Bites är en bok jag tog trots sitt omslag, och tacksam för det är jag. Har ni några sådana erfarenheter?

Lagom nördigt bokspel

Det här är dagens fynd, tack Camille för att du gjorde mig uppmärksam på det! Mark Lawrence har börjat en omgång av titeldomino och folk har verkligen visat framfötterna. Jag har lagt alldeles för mycket av min morgons skrivtid med att leta igenom min bokhylla för att hitta mina egna brickor. Vi får se om jag återkommer med min egen kedja senare, det känns som något jag borde backa ifrån med stor försiktighet, så jag inte blir uppslukad.

 

A Month of Letters - 2014

20140131-234147.jpg Så var det dags igen! Februari är här och med den en månad för brevskrivande. I det längsta tänkte jag att jag inte skulle vara med i utmaningen i år, men så svarade jag på en väns status och beskrev hur det var förra året när jag letade efter brevlådor i både Chattanooga och Budapest med en och annan flygplats däremellan, bara för att kunna posta dem utomlands och vara med hela vägen. Och jag klarade det, 23 brev, kort och paket under februari månad.

Naturligtvis behöver man inte vara med på hemsidan för att vara med om utmaningen, men jag gillar stämningen där, alla forum för bläck, pennor, papper och frimärken, alla uppdateringar om var och vad som postats. Dessutom skaffade jag mig ett par nya brevvänner via sidan också. Så om ni har lust att få tag på mig där så är det här min profil. På sidan finns det dessutom en massa annat trevligt och användbart, som till exempel ett kalenderblad för att planera månadens försändelser.

Som alla andra år: Om någon vill skriva till mig så lovar jag att svara. I år ska jag inte ut och resa så jag borde kunna svara relativt snabbt. Och om någon skriver till Udda så svarar jag som hon.

Udda Engström c/o Nene Ormes Törnskärsgatan 2d 217 44 Malmö

I vilket fall önskar jag er en lysande februari månad! Gudarna ska veta att breven har varit ljuset i gråslasket för mig de andra åren, så varför ändra på ett vinnande koncept?

Fler återfunna antika texter - Sapfos försvunna dikter

Jag verkligen älskar den dramatiska känslan i återfunna textfragment! Härom veckan var det översvämningsmyt och idag fick jag höra om försvunna dikter av Sapfo. Mitt hjärta bultar lite extra av sånt, så här kommer länken. Det är en riktigt trevlig historia om ett privatägt papyrusfragment som av en lycklig slump hamnade i händerna på någon som visste vad det var, närmare bestämt doktor Dirk Obbink, klassisist vid Oxford. P.Köln XI 429

Jag känner ett stygn av avundsjuka också. Det måste ha varit ett sånt Indiana Jones-ögonblick att inse vad han höll i, och sen vara den som publicerar och översätter ... *lycklig suck* Mina språkkunskaper sträcker sig inte längre än att halta igenom en mellanegyptisk hireoglyfinskrift på en tempelvägg, jag lyckades inte ens ge mig på hieratiskan. Ack ja, ack ja, alla karriärer som inte blev något av. Varken astronaut, brandman, domedagsprofet eller tempelplundrare blev jag. Men jag får en djup känsla av tillfredsställelse varje gång jag hör om ett stycke text som hittat tillbaka till allas ögon även om det inte är genom min hand. Och jag kan inte förmå mig att vara missnöjd med min långa arkeologi- och egyptologi-utbildning ändå, så bokhandlare jag blev.

Fantastisk podd!

Porträtt av Jenny Wiik Idag går startskottet! Fantastisk podd har börjat med sitt första avsnitt. Det är en podcast som handlar om fantastik och görs på svenska av fyra grupper: östra, västra och södra Sverige och så Finland som är först ut med Kampen (eller finsk sisu). Vi kommer att lägga upp avsnitt varannan vecka och jag ser fram emot att höra vad de andra grupperna har pratat om.

I den södra gruppen är det jag, Karin Tidbeck och Kristina Hård som ska prata om fantastikförfattarens liv och vedermödor. Jenny Wiik har gjort alla författarnas presentationsporträtt och tillsammans med Maria Turtschaninoff, Mia Franck och Hannele Mikaela Taivassalo är de den finska gruppen. I den västsvenska har vi Susanna Nissinen, Pål Eggert, Stefan Hagel, Fredrik Persson och Sussanna Björnberg. I den östsvenska får vi lyssna på Oskar Källner, Erik Granströn, Anders Björkelid och Peter Bergting.

Det här kommer att bli toppen!

Dagens länkfynd: Översvämningsmyt och animerad konst

Jag blir alltid exalterad när jag hör om nya fynd av gammal text som visar att vi har fortsatt berätta samma historier för varandra, i det här fallet handlar det om en kilskriftstavla som berättar om översvämmningen och Arken tusen år innan berättelsen om syndafloden så som Bibeln känner den är nedtecknad. Det här kittlar mig på flera olika sätt: att vi är varelser som berättar saker för varandra, att det finns berättelser som är större än andra, att det går att läsa vad någon skrev för så väldigt länge sen, att den här lilla tavlan överlevt alla dessa år, att båten skulle vara gjord av rep och rund! Ja, läs själva. Den boken står på min lista. Dagens andra fynd var en otroligt fin animerad film som använder gamla tavlor som grund. Den måste ses med ljud till.

[vimeo 83910533 w=500 h=281]

B E A U T Y - dir. Rino Stefano Tagliafierro from Rino Stefano Tagliafierro on Vimeo.

Och så en bonus: en kortfilm om cikador, eller möjligen om sagor.

Kulturens ABC - min nya förtjusning

För tusan det här är bra grejer! Ja, jag vet, jag är säkert sist i hela riket att inse de här damernas storhet, men nu är jag också med på tåget! Jag vet inte vilka de är (sen tidigare) och jag har inte kollat upp något annat om dem (än) för jag tänker njuta av den här serien podcasts som ett sätt att  lyssna mig till en uppfattning. Såhär långt går det utmärkt. Det är som en spirande lycka i bröstet när de pratar, jag lovar. 

Om nu någon till äventyrs är lika sent på det som jag, här är podcasten Kulturens ABC. Hör för er själva hur lysande det är!

Såhär långt har jag hört avsnittet Girighet, Zoo och Ingens mamma, alla lysande självutlämnande, ärliga, roliga som helvete, raka och gulliga. Ja, jag ska sluta gusha nu, men det är svårt. Jag går tillbaka och hör avsnittet Överflöd och flärd istället, och sen ska jag höra det första. Och kanske närma mig det kronologiskt. Kanske. Mina öron börjar protestera över lurarna, så jag måste nog inviga Käraste i det här också. 

Tack Therése för tipset!

Och på tal om att hålla reda på mängden ord

Här har vi Marie Brennan som pratar om hur man försöker avgöra hur mycket som finns kvar av ett projekt under tiden man skriver det. Jag fick inte lära mig det heller på Författarskolan, så jag har inget annat att lägga till där. Det har för egen del varit en fråga om att jag funderat på att utöka min text snarare än att hålla igen, men jag förstår vad hon menar. Det hänger också ihop med det jag la upp igår, för att ha koll på hur man ligger i planeringen ska man ha en slutsumma och om man inte vet vad den är så blir det svårt. Sånt är kanske viktigare för amerikaner än för svenska romaner (de flesta romaner i mina genrer i USA ligger på mellan 80 000 och 120 000 ord, episka fantasyromaner och spaceopera brukar vara längre än så) men det är ändå något att tänka på. Och hur tänker man på det? Hur gör man? För Udda verklighet ville jag att det skulle vara en rätt rapp historia, mellan en och ett par kvällars underhållning (beroende på lästakt) och den landade på ca 67 000 ord. Särskild fick lägga ut texten lite till och blev 72 000 ord. Eftersom de båda är smala volymer är jag inte särskilt oroad över att de blir större och större. Det är långt ifrån tegelstenarnas arena (tackochlov) och jag har inga direkta planer på en fet bok heller. Men med det sagt sitter jag med ett projekt som jag inte har ens en aning om hur långt det kommer att bli, varandes en brevroman kan den svälla över alla bredder.

Marie Brennan är också författare till en av mina favoritböcker från förra året, A Natural History of Dragons - A Memoir by Lady Trent, och hon kommer att släppa en av 2014s mest hett efterlängtade böcker nu i dagarna: uppföljaren Sea of Serpents. Varma rekommendationer!

Hålla koll på utvecklingen

Jag har pratat förr om att hålla koll på projekten och deras utveckling. Jag menar inte alls hur texten ser ut utan bara hur mycket av den som kommer ner på papper. En av de deviser jag försöker leva efter är att text på papper går att korrigera, men text i huvudet kan jag inte göra något med. Men om jag ska ösa ner ord och inte sitta och kritisera och putsa på dem så behöver jag någon slags uppmuntran och något sätt att hålla koll på mig själv - så jag har använt excelark av olika sorter för det. Nu har jag hittat ett som är bättre än de tidigare och jag tänkte att det kanske finns andra som, liksom jag, gärna håller ett öga på projektets ordmängd. (Jag vet att det inte är för alla, det är ok, det här är för dem som gillar sånt här.)

Här har ni det: The Spreadsheet of Shame.  Kolla in alla tabeller man kan få från den! Och de röda och gröna markeringarna! Och det finns plats att notera hur dagen varit, var man skrivit eller varför man inte skrivit. Och det finns möjlighet att skriva in dagar då man ska producera mindre eller inte alls (något jag saknat i mina andra tabeller).

Jag har förstås prokrastinerat lite genom att föra över mina siffror från det förra excelarket. Men jag har sett en dokumentär samtidigt, och druckit te, så det var en paus i sig.

Att se sin egen utveckling

Jag såg en länk till ett inlägg för ett tag sen (minns inte från vem, men tack!), det handlade om att öva för att bli bättre och att talang inte är det viktigaste, och jag kan inte nog säga hur mycket jag håller med. Här är den, gå och läs, se den korta videon (med en tjej som verkligen kan dansa på slutet), jag väntar under tiden. Snygg video, inte sant? Är inte det där montaget av utveckling något man skulle vilja ha på sitt valda kreativa utlopp? Att plötsligt (tre minuter senare helst) kunna spela ett instrument, rita, dansa, skriva, som om man ägnat timmar och åter timmar åt det. Men förstås tar det timmar av övning. Det här inlägget kom också oväntat lämpligt för en utläggning som jag planerade när jag började lägga upp min kalender från 2009 igen.

När jag bestämde mig för att göra steampunkkalendern Ombord Franz Ferdinand öppen för alla igen så var det med baktanken att kunna visa på den i efterhand och prata om just det här, hur man blir bättre av att öva och att det inte alltid är något man ser direkt. Jag skrev kalendern året efter jag gått ut Författarskolan men året före jag blev publicerad med Udda verklighet och det var en period av stor omställning. Jag hade pratat om skrivande en massa under tiden jag pluggade, jag hade haft ett år utan studier men med ideliga omskrivningar av mitt manus (två förlag som båda visade intresse men ville att jag skulle skriva om på två olika sätt, så det gjorde jag) och jag hade inte gjort något nytt eller kul eller för min egen skull sen jag började skicka runt mitt manus och det började kännas att det var en säker väg till att sluta skriva helt. Så jag skrev en julkalender, i ett helt nytt format, med konstanta deadlines och med insyn av läsare under tiden och det var också ett sätt att visa mina vänner och min familj vad jag sysslade med. Jag visste att det inte skulle bli perfekt, men jag ville inte låta det hindra mig för om jag skulle vänta på att vara riktigt duktig innan jag provade något så skulle det aldrig bli av.

Så jag skrev och la ut och hade roligt under tiden, även om jag bara dagar efter att jag lagt upp ett avsnitt önskade att jag skrivit det annorlunda eller kunde ändra något. När jag sen blev publicerad så stängde jag kalendern för att jag ville att Udda verklighet skulle få vara sin egen och inte dömas efter vad jag skrivit i all hast. Till 2013 hade jag egentligen planerat att göra något hel annat som kalender och gick tillbaka till Ombord Franz Ferdinand för att se vad jag egentligen gjort och jag insåg några saker:

1) Bara när man inte vet bättre kastar man sig in i ett sånt projekt utan eftertanke. Det är å andra sidan något jag gärna gör, hoppar på projekt eller startar dem, utan att ha tänkt efter om det är något som är möjligt eller vad effekterna kommer att bli. Ibland fungerar det och ibland inte. I det här fallet hade jag ingen som helst aning om mina egna begränsningar, om vad tid det tar, om ifall jag skulle kunna producera varje dag utan uppehåll och göra skapligt ifrån mig. Jag övervägde inte att det inte skulle gå, det var något jag ville och alltså gjorde jag det. Det enda jag tänkte på var hur roligt det skulle bli! Ungefär som när jag börjar skriva en ny bok då alltså. Jag har inte lärt mig mycket.

2) Om jag skulle göra en kalender till skulle jag lägga upp den helt annorlunda. Det finns så många resurser att ta till, så många sätt att förbereda sig som jag inte ens tänkte på då och de skulle alla ha gjort den kalendern annorlunda. Jag hade läst på om att skriva en serialisering, eller om att producera något för nätet, eller om formatering, om kortpresentation, om effektiv karaktärsskildring, om att hålla intresset uppe, sluta på en cliffhanger, börja med en återkoppling, osv, osv i all oändlighet. Det hade troligen inte blivit perfekt i alla fall, men det hade blivit färre av de saker som jag idag tänker på som rena missar. Jag hade också förberett mycket noggrannare (inte bara ett par korta meningar för varje dag, ett karaktärsregister) och jag hade varit flera dagar i förväg, om inte helt klar innan december. Som det nu var så skrev jag det ibland på natten innan det skulle gå upp och det var inte den bästa lösningen. Risken finns förstås att det då, som i fallet 2013, inte skulle ha blivit av alls.

3) Jag skäms inte för att ha utvecklats från ett stadie till ett annat. Man måste vara nybörjare nån gång och man måste öva innan man blir bättre. Det gäller språket, innehållet, strukturen, storyn, allt det där och lite till. Jag skulle ha gjort en hel del andra val när det kom till i princip allt ovan om jag skulle skrivit kalendern nu, men jag var inte där då. (förutom att ge dem alla namn i alfabetisk ordning efter när de dyker upp, det var kul!)

4) Det skulle vara svårt att prata om det här utan att visa det. Även om det är svårt att visa det också. Jag är som de flesta andra och ser inte fram emot att folk ska hitta fel hos mig, men om jag ska kunna prata om utveckling och hur det känns så är det här min time-lapse-video. Det där var 2009, det här är nu. Det är också god övning för att kunna ta kritik, särskilt som jag inte är så väldigt känslig kring just den texten. Jag vet ju hur gammal den är och vad jag skulle gjort annorlunda idag. Det är värre när ett projekt är alldeles nytt och man så gärna vill att det ska gå hem hos folk så att man inte suttit i år med något som faller platt.

5) Jag tänker göra mitt bästa för att fortsätta utvecklas. För det här, att läsa vad jag gjort förut och veta vad jag kan göra nu, det ger mig luft under vingarna. Jag får en kick av att känna att jag har större kontroll över vad jag gör när jag skriver nu, jag har bättre koll på vad jag vill åstadkomma och hur jag ska komma dit. Men för den sakens skull är jag inte färdig. Det finns många sätt att bli bättre, och att inte låta sig nöja. Jag gillar att gå på kurser, att prata med andra som skriver, läsa om vad andra tänkt kring skrivandet, gå igenom saker som jag egentligen redan kan för att se om jag hittar något nytt, dissekera andras text och böcker för att se vad som gör att det funkar. Jag ska också försöka påminna mig om det här när jag får kritik: det går att bli bättre, och jag kan redan nu se vilken skillnad de senaste årens skrivande har gett. Det är hoppfullt för framtiden.

2014 har börjat bra

Edit: Länken verkar vara trasig (funkar fint på min telefon och på min surfplatta men ger inget på datorn. Det kan också vara dumt med min dator. Hursomhelst ligger det lilla bildspelet på mitt instagram (lindorm) och är länkad från twitter, samt dubblerad på facebook här). (Edit to edit: Det verkar vara min dator, för från en annan så fungerar den igen. Nåja, nedan finns alltså länken.)

En mycket kort summering av det gångna året i bilder finns här.

Det blev lite resor (Bryssel, Chattanooga, Budapest, Helsingfors, Oxford, Stockholm, Brighton), en massa vänner, mycket mat och mycket böcker. Till de stora sakerna hör att fira tio år sen Käraste friade, Tiptree-juryarbetet, Guldpantern och stipendiet. En annan slutsats jag drar av mina egna bilder är att jag gärna tar bilder av mig i solljus, säkert för att försöka minnas hur det var även när solen är borta.

Och uppdateringen av skrivplanen: 1 av 1 dag. Inte mycket, men jag har skrivit.

God fortsättning!

Gott slut och gott nytt!

Det är årets sista dag och jag har hört att man ska sluta som man vill börja, så här sitter jag och gör ett blogginlägg. För ärligt talat, så tomt som det varit här på bloggen har folk som faktiskt bekymrar sig om att läsa mig inte gjort sig förtjänta av. Så jag hoppas (inga löften!) att göra bättre ifrån mig nästa år. Själv brukar jag försöka mig på att börja året så som jag vill att det ska fortsätta. Jag minns inte var jag hörde det första gången, men jag tyckte det var en trevlig tanke, att fylla första dagen på året med sådant som jag skulle vilja ha mer av under årets gång. Så jag brukar skriva, läsa, hänga med vänner, äta goda saker och försöka njuta av livet i allmänhet 1/1, vi får väl se hur det går.

När det kommer till nyårslöften är jag inte bra på dem, det är inte många jag har hållit (men det året jag skulle älska alla väder var intressant, fake it 'til you make it var enda vägen), så jag brukar försöka göra planer istället. Ge mig själv lite riktlinjer utan att lova något. Mina riktlinjer för 2014:

- Skriva varje dag. Det hade varit praktiskt om jag faktiskt fått det att bli en vana. Och med tanke på det fina stipendiet jag fått (har jag inte berättat? jag fick Författarfondens arbetsstipendium för nästa år så jag ska gå ner i tid och försöka få färdigt en tredje bok!) så skulle det göra att mina skrivdagar börjar lättare.

- Läsa mer, slösurfa mindre. Jag är säker på att jag inte går under om jag inte läser hela mitt twittertflöde, facebookflöde, tumblrflöde, kollar alla instagrambilder eller läser alla bloggar jag har i min lista. Ingen förväntar sig att jag ska göra det, ingen kommer heller att sakna ifall jag inte länkar vidare till (förvisso fullständigt oumbärliga) artiklar om sjöstjärnor, såpbubblor, fjärdevågenfeminism och senaste Doctor Who/Sherlock/fylliminsenastetv-favorithär. Det kommer att finnas andra som gör det istället. Men, det kommer förstås ändå att bli mer länkar på de ställena än här, så om man är intresserad av att se vad jag har hittat nyligen så finns jag där. Dessutom har jag en hel hög med böcker som väntar på att jag ska sluta läsa för Tiptree Award och börja läsa dem istället.

- Prova en ny träningsform. Men jag kan tänka mig att nöja mig med att prova en träningsform, punkt. Det har blivit lite för lite av att röra på sig och lite för mycket av att sitta still (skrivande, läsande, tv-serier, slösurfande, se ovan poster) och jag vill ju att den här usla köttdockan ska hålla hela tiden ut. Helst ska det vara något som jag inte dör av tristess av, som inte sliter för mycket på håret (ja, jag vet, löjligt att vara fåfäng över något sånt, men så länge jag färgar håret blått går det bort att simma i klorat vatten, det blir liksom ingen färg kvar då) och som går att göra i kombination med jobbet (träningspass jag tittat på ligger alla rätt dumt till i förhållande till våra öppettider i butiken). Om jag kommer på något, eller NÄR jag kommer på något så låter jag er veta.

- Verka för ett jämlikt samhälle, ett vänligare och varmare socialt klimat och för en bättre värld. På de sätt jag kan komma på. För att det är det enda rätta att göra.

Det var mina planer. Hur ser det ut för er del? Och gott nytt 2014 förresten! Låt oss göra det bästa vi kan av det och vara vänliga mot varandra.

Tredje plats!

Omröstningen på Vi Läser är över och jag har den stora glädjen och stoltheten att kunna meddela att jag hamnade på tredje plats! Och överst bland bubblarna ligger hela kedjans personal, så jag räknar in mig där också. Stort tack till alla som röstade. Det är en riktigt trevlig tanke att ha såhär i julhandelstider, att vi på SF-bokhandeln gör ett bra jobb. Omröstning hos Vi Läser om Sveriges trevligaste bokhandlare

Feminism i fantastiken

Imorgon ska jag inte vara bokhandlare (inte främst i alla fall) utan ska ta mig upp till Stockholm för att sitta i en panel om feminism i fantastiken. Det är ABF i Stockholm som arrangerar tillsammans med SF-bokhandeln däruppe:

Science fiction är idealisk för att utforska genus och kön som sociala konstruktioner. Hur utforskas genus och patriarkala strukturer i feministisk sci-fi och fantasy? Vad kan denna genre säga om vår samtid och dagens debatt? Hur har fantasy genren utvecklats utifrån ett feministiskt perspektiv, och utifrån att urban fantasy har vunnit populäritet?

Nene Ormes, författare till urban fantasy-serie om Malmö. Hon sitter i årets Tiptree-jury och arbetar på SF-bokhandeln i Malmö.

Karin Tidbeck, författare som är nominerad till en World Fantasy Award i år för sin novellsamling Jagannath. Hon har även skrivit dystopin Amatka.

Moderator: Linda Borgström, SF-Bokhandeln

Onsdag 4 december kl 18.30 ABF-huset. Entré 60 kr.

Mer information finns på facebookeventet (som är alla föredragen i serien, scrolla ner lite till morgondagens) och på ABF:s hemsida.

Bokhandlaromröstning

Tidningen Vi Läser har en omröstning om vem som är Sveriges trevligaste bokhandlare och jag har den stora äran att vara nominerad och numer uppe i placering dessutom. SF-bokhandeln som kollektiv är den översta bubblaren (i skrivande stund) och vi är förstås tvärstolta över det här (jag lite mer än de andra säkerligen). Om ni känner er hugade att lägga en röst på en bokhandlare (det finns gott om andra att välja från också) så är omröstningen öppen till den 13/12.  

(Tredje december-avsnittet ligger uppe på Steampunkkalendern nu: möt Beatrice, arkeolog och egyptolog med sena arbetstimmar.)

En steampunkkalender i repris

The Waiting Game - Tomas Lif 2009 skrev jag en julkalender och min otroligt begåvade kollega Tomas Lif illustrerade den. Det var en lättsam liten sak, som jag skrev varje kväll och publicerade varje morgon (och Tomas gjorde illustrationer i samma takt), så bitvis önskar jag att jag hade haft mer tid att putsa eller tänka efter men det var en del av experimentet. Folk  fick komma med åsikter som jag tog med när jag skrev och jag hade fasligt kul medan jag gjorde den. Det började som min NaNoWriMo 2008, tvärdog och återföddes som kalendern. Sen försökte jag göra roman av det igen men det var inte riktigt lika roligt som att skriva kalendern och jag tappade ångan, så att säga. Just nu skriver jag steampunk igen, men det har nästan inget att göra med kalendern och jag kom på mig själv med att sakna mina lufskeppspirater och de som var ombord Franz Ferdinand vid bordningen. Så jag tänkte, ni kanske ville läsa ni också?

Utan vidare åthävor, här kommer Ombord Franz Ferdinand, ett luftskeppsäventyr i 24 delar.

WFC nästa!

20131031-053703.jpg Nu bär det av till Brighton. Alldeles för tidigt på morgonen och alldeles för nära alla andra resor, men det ska bli roligt! Om ni inte hör av mig förr så hjälp mig att hålla tummarna för Karin Tidbeck på söndag när World Fantasy Awards delas ut.

Ha en läskig helg alla! Önskar att jag kunnat klä ut mig jag också. Och om ni är i Malmö, missa inte bus eller bok i SF-bokhandeln!