Fem år sen Udda verklighet släpptes!

För fem år sen debuterade jag med Udda verklighet och det ska förstås firas! Vad bättre att fira det med än att göra om hemsidan och visa den fantastiska fotograferingen som Charlotte Frantzdatter gjorde med mig och Hemming? Precis, finns inget bättre sätt. Så om ni klickar vidare bland sidorna här kommer ni att se olika bilder, en för varje sida. 

Jag kan knappt fatta att det redan gått fem år. Samtidigt har jag svårt att begripa att det inte gått mer än fem år! Det känns både som igår och som en evighet sen. Jag har hunnit med så mycket sedan dess och gjort så många roliga saker och ändå är det som bara häromdagen jag fick den allra första boken i min hand. 

(Om ett litet tag kommer ormes.se att vara adressen hit, tills dess har vi den här.)

Liebster-inlägg

En vän, Perny, nominerade mig och tio andra till Liebster och hittade på en serie frågor för oss att svara på. Så det tänkte jag göra. 

  1. Vilken bok läser du just nu? The Incorregible av Harriet Dumont. Det är piratfantasysnusk och det första jag läser av henne. Har inte hunnit långt men är väldigt road än så länge. Omslaget är gjort av min otroligt begåvade kollega Myra Sjöberg.
  2. Vilken typ av böcker tycker du bäst om, varför? Jag läser allra mest fantastik, men inom den genren läser jag brett. Jag föredrar böcker som tar mig med på något fantastiskt och har svårt för strikt diskbänksrealism. Jag sitter hela tiden och väntar på monstret. Men bland mina absoluta favoriter finns böcker som är hyperrealistisk fantastik, som tex Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist som blandar vardagligt och övernaturligt.
  3. Hur många böcker uppskattar du att du läser på ett år? Ca 50-55, en per vecka i snitt. Jag har fört statistik sen jag började jobba i SF-bokhandeln så jag har rätt bra koll. I år kommer det att bli färre, det kan jag redan se.
  4. Vilken årstid läser du flest böcker, varför? Det är inte årstidsbundet utan har med mitt skrivande att göra. Om jag skriver intensivt så läser jag inte. 
  5. Föredrar du tryckta böcker eller e-böcker, varför? Tryckta. Jag verkar komma ihåg dem bättre, även om det är ren underhållning. 
  6. Hur hittar du böcker som du vill läsa? Jobbar i SF-bokhandeln så jag läser nyhetskataloger, pratar med andra som jobbar i branschen och tar rekommendationer från vänner.
  7.  Var är din favoritläsplats? Soffan.
  8. Vilken bok längtar du efter att få läsa just nu? Last First Snow an Max Gladstone. 
  9. Vad får dig att vilja läsa om en bok? Det gör jag väldigt sällan, men vackert språk, spännande struktur eller oväntad upplösning. Tror jag. Eller kanske om den gjort ett bestående intryck på mig och jag vill se vad som gjorde att det blev så.
  10. Läser du många böcker på samma gång? Oftast inte.

Sen är det meningen att jag ska skicka frågorna vidare, men jag är inte bra på sånt så jag gör den andra traditionella saken istället, jag bjuder in alla som vill att svara på Pernys frågor och länka till dem i kommentarerna här så att alla kan se. Eftersom det är frågor om läsning är jag förstås nyfiken på hur folk har det. 

Gott nytt 2015!

Jag hoppas att alla har haft ett bra slut på 2014 och ett par fina dagar på det nya året. Jag önskar alla ett år som är bättre än det förra, gladare, rikare och fyllt av konst och kreativitet. Och av böcker och läsande förstås. Jag är inte stor på det där med nyårslöften, men förhoppningar inför det nya året har jag ändå. Flera av dem rent privata och troligen ointressanta för andra, andra läs- och skrivrelaterade.

Förra året försökte jag mig på att dokumentera min läsning via instagram, det började bra och sen tappade jag det över sommaren och hittade inte riktigt tillbaka. Jag fortsatte att fotografera böckerna jag läst i alla fall, så vid något tillfälle ska jag väl få samman en läslista också. Jag tror att jag ska fortsätta att försöka dokumentera min läsning även 2015, det är så tillfredsställande att kunna se vilka böcker jag läst och att det inte är fullt så få som det kändes, det är också en hjälp när det kommer till "award season". Jag tänkte att jag skulle vara bättre på att skriva upp vilka noveller och novelletter jag läser i år också, något jag inte ens tänkt på tidigare. Utöver det har jag bara ett läsrelaterat löfte - att jämna ut skillnaden mellan köpta och lästa böcker så att mina hyllvärmare blir färre även om min attläsalista inte blir kortare.

Skrivrelaterat har jag storslagna mål för året, samma mål som de senaste två åren faktiskt - att bli klar med den tredje boken om Udda. Jag var på god väg innan sommaren, sen drabbades jag av utbrändhet och alla planer gick om intet. Hösten har varit en enda lång låååångsam återhämtning och november var det första jag lyckats skriva något vettigt sedan USA-resan i maj-juni. Och förstås tvärdog min dator under sista veckan av NaNoWriMo som jag använt som en morot för att tillåta mig att skriva utan kvalitetskrav. Jag har hört om folk som skrivit böcker på telefonen eller plattan, det är bara inte för mig. Särskilt inte som jag skriver i Scrivener och det programmet inte finns för annat än datorn. Tack och lov hade jag en medkännande vän med en reservdator som jag fick låna och som jag just nu sitter med, och skrivandet känns hoppfullt igen.

2015 har redan kommit med en fin nyhet för min del: Udda verklighet ska komma ut på danska! Turbine förlag har köpt rättigheterna och den kommer ut under tidiga 2016.

Dessutom ska jag till Åland och Mariehamn för Mariehamns litteraturdagar i mars och det ser jag väldigt mycket fram emot!

Och så kommer en hel hög med spännande böcker 2015 som jag knappt kan vänta på. Max Gladstone kommer med First Last Snow, Ann Leckie kommer med den hett efterlängtade trean Ancillary Mercy, Jenny Milewski kommer med en ny skräckbok på Styxx förlag och Mats Strandberg kommer med en skräckis på en finlandsfärja - för att bara nämna några få.

Hur är det för er? Har ni några läs- eller bokrelaterade saker att se fram emot under 2015? Några löften eller förhoppningar?

 

Egyptologihumor

Jag la upp den här på fb för några dagar sedan, men eftersom jag inte kan sluta skratta åt den (minerna! katt i låda! attityden!) så är jag tvungen att dela den här, så att min moster (som var orsaken till att jag läste egyptologi) kan se den och så att jag kan leta fram den senare. När jag behöver ett respektlöst skratt. (från tumblrn PaganSquare)

November

Så var det då november. Denna månad jag alltid och aldrig vet vad jag ska förvänta mig av. Först är det Allhelgona som för mig som gammal goth och allmänt melodramatisk person var väldigt viktig. Gå omkring i mörkret och tänka på döden. Sitta på kyrkogården och ta in ljusen och hösten och döden. Tacka mina lyckliga stjärnor att större delen av min släkt och min familj har hälsan och inte ligger under mark riktigt än.

Sen är det den tredje och min födelsedag. Jag älskar att fira födelsedag! I butiken förväntas vi ta ledigt på den dagen och göra något riktigt mysigt för vår egen skull. Så jag brukar få frukost på sängen, sen gå och fika, sitta och lyxskriva, göra mig fin på kvällen och gå ut och äta middag med maken. I år blev det annorlunda (han var sjuk, jag var sliten) så frukost i soffan med tecknat, bjuda kollegorna på finkaffe och hämta en bok i butiken, sushi och tv-serier och lite småskrivande hemma. Men jag fick en enorm Malmö-karta i present och hade bästa sällskapet, så det gick ingen nöd på mig direkt.

Sen är det hösten, tidsomställning, jämngrått, regn och snö - men i år har vi haft halvsommar tills nu och allt är ur led. Mörkret och det gråa är här förstås men löven på träden har fortfarande grönt i sig och gräsmattan växer (tro det eller ej) och inte en dag under 10 grader. Galet.

Resten av november innehåller också NaNoWriMo, som vanligt, och jag kommer inte att göra den precis som man ska, som vanligt. Det är månaden då det finns folk över hela världen som försöker få ihop 50 000 ord på 30 dagar, helst i form av en roman. För min del blir det att jobba vidare på en redan befintlig roman men försöka följa med i det sug som alla de andras ansträngning ger. Och för dem av er som också är med i skrivdraget så finns här ett par tankar kring att ha 1667 ord flåsande en i nacken varje dag, från Max Gladstone som vet vad han pratar om.

Och så kommer november att avslutas med julhetsens början och det är alltid intressant att se när det tar fart och hur det blir. Julhandeln i bokhandeln är för det mesta trevlig och det är alltid kul att försöka hjälpa folk att hitta den perfekta boken till familjemedlemmarna. Ifall man trodde att läsning var dött så har man inte sett en bokhandel i juletider. I alla fall inte vår bokhandel.

Närsomhelst nu kommer vintern också. Jag är ok med att den väntar lite i år, även om jag inte kan sluta tänka att det är på grund av den globala uppvärmningen. (döden döden)

Om ni kör NaNoWriMo så låt mig gärna veta, jag kan heja på er även om jag inte är draghjälp på andra sätt (där är jag 'lindorm').

Novelltävling och skrivmaratonkväll!

Nästa vecka ska jag delta i ett otroligt roligt projekt. Det är första delen av en app som knyter en berättelse till en fysisk plats och de har bestämt sig för att använda Udda verklighet som sin första skattjaktsroman. Jag är väldigt glad över att de valde min bok och ser fram emot att prova resultatet. Men! Som ett steg på vägen gör Stadsbiblioteket och MyStoryTours ett evenemang där ungdomar bjuds in för att skriva en stafettnovell och testa att lägga in den i appen och sen gå ut och följa resultatet! Det är den 29:e oktober kl.17-23 och novellen som ska skrivas har förstås skräcktema. Jag kommer att vara där och prata om skrivande som uppladdning för att dra igång.

Så är du ung, i Malmö och är sugen på att skriva tillsammans med andra som gillar samma så ska du förstås komma! Läs mer på facebookeventet.

mystorytours

Men det här är ju ingen tävling, tänker då den uppmärksamme, och det är helt rätt. Förutom den här kvällen så utlyser Stadsbiblioteket en novelltävling om Malmö. Skriv en kort berättelse om ditt Malmö där staden är skådeplats för ditt äventyr och var med och tävla om 1500 kr i presentkort på SF-bokhandeln! Mer information finns på facebookeventet ovan, eller så kan du maila info@mystorytoursmalmo.

Jag har skrivit "ungdomar" här och det är medvetet lite löst formulerat för på informationen står det 15+, men jag har kollat med biblioteket och om man är något yngre så gör det inget, för att delta den 29:e behöver man målsmans tillåtelse, men för att skriva novellen behövs inget annat än skrivlusten!

Podcastfynd: Serial

Jag är hemma från butiksjobbet och det innebär att jag lyssnar på mina podcasts på promenader istället för på lagret medan jag packar upp böcker. Det betyder också att det är extra trevligt att ha en helt uppslukande podcast att lyssna på så att promenaden blir bara lite längre. Det senaste fyndet är Serial som jag hade ett fangirlögonblick över på facebook för lite sen. Det har gått fyra avsnitt såhär långt och imorgon kommer det femte! Jag är så taggad! Det är få podcasts som jag går och räknar ner dagarna tills nästa del kommer, men det här är en sådan.

Det är en verklig händelse som det handlar om, det 15 år gamla mordet på en ung kvinna och om utredningen som fällde hennes ex-pojkvän och om alla underligheter som finns i fallet, kring förhören, med vittnena och med den dömde. Alltihop nystas i av Sara Koenig, en journalist som jobbar för This American Life (en annan podcast), och som har lagt ett år på att gå över händelserna och intervjua folk och sen tar med oss på sin undersökning.

Det känns underligt att säga och ännu underligare att tänka på men det är verkligen fantastiskt välproducerat. Det är som att sitta på axeln på henne medan hon reder i allt som hänt. Vi får höra delar av intervjuerna, följa med i hennes tankegångar, lyssna på hennes tvivel och självanalysen hon är tvungen att ha samtidigt som hon undersöker allt. Eftersom hon är journalist och inte en faktisk utredare har hon inte möjlighet att tvinga folk att prata med henne heller, så precis när det är som angelägnast att få höra vad en person har att säga fattas den biten.

Gudars det är bra det här. Om man har minsta intresse av true story-berättelser så är det här en riktig pärla. Jag hoppas att många jag känner kommer att höra den, så att jag har någon att prata med om den om inte annat.

Hanna Fahl hade saker att säga om det i DN och hon säger det bättre än jag.

En personligt utformad förbannelse

Jag är inte säker på vad jag gjort, eller vem jag gjort det mot, men jag måste ha varit väldigt, VÄLDIGT, elak för att drabbas av vad jag har nu. Bland alla andra åkommor jag dragit på mig har jag dessutom drabbats av en oförmåga att äta ren choklad. Ni hörde det. Jag kan inte äta choklad.

Mina försök att äta hela bitar av chokladkaka har lett till omedelbar ... retur. Och inte är jag särskilt benägen att äta praliner heller.

Jag vet. Inga praliner. Vem är jag ens.

Jag försöker kompensera med ostbågar och coca cola. Det går sådär. Tillfredsställelsen är inte i närheten av samma.

Så tillsammans med de andra åkommorna jag dragit på mig känns det som om någon har hittat på en förbannelse speciellt för mig. Jag borde väl vara smickrad.

Nåbelpriset och Nobelpriset

Det är den dagen på året, då priset över alla bokpriser delas ut, och då talar jag förstås om Nåbelpriset. För dem som följt med här lite längre så är alla bekanta med det, för alla andra finns det att läsa mer om på SF-bokhandeln Malmös blogg. Värdiga vinnare i år, som vanligt. nåbelmedalj

När det kommer till Nobelpriset är jag alltid lika intresserad, dvs en del, och alltid lika icke överraskad av vem som vinner, främst för att jag inte känner till dem. De gånger jag har känt till dem är jag glatt överraskad. I år såg jag att det finns ett poängsystem för dessa vinnare (hittat hos Bokbabbel):

Har hört talas om författaren tidigare – 1 poäng Har en bok av författaren hemma i bokhyllan – 1 poäng Har läst en av författarens böcker – 1 poäng Har läst flera av författarens böcker – 1 poäng Gissade rätt – 1 poäng

Så det är väl bara att börja räkna:

För Nåbelprisets båda vinnare gäller det 5 poäng för Margret Atwood och 4 poäng för Haruki Murakami.

För Nobelprisets vinnare blev det noll poäng.

Jag är inte förvånad.

Tipsar om böcker på Kulturkollo

Inför mässan blev jag också tillfrågad av Kulturkollo om boktips och passade på att prata om två av mina senaste favoriter bland författare (ingen av dem var aktuella för mässan, olyckligtvis, men jag träffade båda på Worldcon så det är inte synd om mig): Ann Leckie och Max Gladstone! Och om det behövs ytterligare lite ord om Max Gladstone så publicerade han en beskrivning av varför han skriver just den här serien på tor.com, tillsammans med en förhandstitt på omslaget till nästa bok. Det är så man blir tokig av boklängtan!

Och här är hela bilden på Ann Leckie och hennes Hugo-raket (och mig):

 

20141001-094135.jpg

Bokmässan med schema!

Årets svenska bokhändelse är runt knuten, imorgon smäller det! Fyra dagar av tusentals männikskor, hundratals programpunkter, omöjligt många böcker att läsa och mängder av författare att träffa. Jag kommer förstås att vara där och här är mitt schema:

Torsdag 15.00-15.45 på Seriescenen pratar jag skräckserier med en panel av kunniga.

Fredag 16.00 i SF-bokhandeln nere på stan spelar jag in Fantastisk Podd med ett gäng från de andra grupperna.

Lördag 12.30-12.50 blir det seminarie i sal F5 (seminariekort krävs) om episk fantasy med Karin Waller. Vi ska lägga ut texten om alla de olika delarna av episk fantasy och peppra publiken med boktips.

Söndag ska jag bara glida runt och titta. Som vanligt är alla hjärtligt välkomna att komma fram och prata med mig om de vill. Jag är lika lätt att känna igen som förra året, det turkosa håret är kvar!

I morgondagens Fantastisk Podd pratar vi i malmögruppen om fenomenet 'författaren på offentlig plats', som uppvärmning till mässan och att vara offentlig där. :)

Länksallad

Som vanligt är internätet fullt av spännande länkar och här är några av de som landat i mitt knä på sistone: En artikel om hur man framgångsrikt hanterar stress. Kan vara bra att veta var jag har den, tänker jag. (via @KameronHurley på twitter)

Och från stresshelvetet till kinesiska bilder av helvetet. De här är väldigt grafiskt tydliga, ni har blivit varnade. (via @sirtessa på twitter)

En kombination av Mansfield Park och faktiska internetkonversationer i den här illustrerade tublrn. (via Maria K.)

Om man gillar cosplay eller kostymskrädderi så kan man göra sämre än att följa Angela Claytons blogg. Jag hittade henne när jag letade efter bilder på Elsa från Frozen-cosplay och är nu helt fast. Hon har stor variation på sina projekt, från den flygande bisonen i Avatar till en klänning av vit slöja och blomblad.

Nu vet jag inte hur insatta ni är i tvisten mellan Amazon och Hachette men det finns divor (drivor! snöskred!) av länkar med saker som sagts och tyckts från båda sidor. Jag har många olika problem med Amazons beteende i den här frågan så jag är inte vansinnigt intresserad av en 'balanserad' länk. En bra plats att börja, om man är sugen och ändå ovetande, är John Scalzis Whatever-inlägg i saken.

Jag har en nytänd förtjusning för sf, som i att jag leker med tanken på att skriva det igen, och då tänker jag förstås genast på ISS. En gång var det min högsta önskan i livet, att vara kosmonaut och jobba på ISS. @Astro_Alex är där just nu och har precis åkt rakt igenom norrsken. Nej, jag är förstås inte alls avundsjuk. Inte det minsta.

 

Gudars skymning vilken inläggskö!

Jag bläddrade igenom mina liggande inlägg och insåg att hela USA-resan är halva inlägg som sen inte blivit postade. De var i väntan på bilder, på länkar jag tänkt lägga dit, på att hitta wifi nånstans på vägen, på att jag skulle ha tid och ro att skriva klart dem. Senare, sa jag till mig själv, senare när jag kommit just dit, där ska jag ha tid att uppdatera ordentligt. Bah! Jag borde ha vetat bättre.

Men att de låg kvar och väntade, det hade jag helt glömt. Nå, vi får kanske ha en serie Resminnen senare i sommar då. Senare, när jag har tid, när det finns bilder och uppkoppling och ... Ja, vi får väl se.

The Good Matter i tryck

Det är första kvällen på semestern här och jag tänkte fira det med lite goda nyheter för min del. Utan vidare åthävor: jag har en novell i senaste numret av Apex Magazine (#63)! Novellen i fråga är "The Good Matter" som skrevs som "Den goda materian" på svenska och som jag haft liggande i en byrålåda sen 2008. Den handlar om antikhandlaren från Udda verklighet, Gustav, och hans första möte med någon som är som han.

Det är egentligen allt ni behöver veta, men om ni vill höra hur det hela gick till så låt mig bjuda på den historien:

Den var vansinnigt rolig att skriva och jag var så nöjd med den att när det var dags för Eurocon 2011 så skulle jag ha en sak på engelska för högläsningen jag fått och då valde jag den. Jag försökte översätta den själv men fastnade i grammatiska saker hela tiden, så till sist lejde jag en öersättare. Det blev en rak översättning, precis vad som stod på sidan, och även om den var bokstavligt trogen så kände jag inte att det var mina ord eller den känsla jag ville ha. Så jag gjorde inget mera av den utan lät den ligga. Och på högläsningstillfället var det bara svenskar där (och en dansk herre som sa att det gick bra med svenska) så det blev den svenska varianten istället.

Den svenska novellen skickade jag till Mix förlag som refuserade den och därefter kallade jag den för mitt sorgebarn. Tur att jag hade ett så litet sorgebarn tänker jag nu.

Förra året var jag gäst på Finncon och de brukar samla ihop texter till en gåvobok för de som stöttat kongressen ekonomiskt. Jag blev tillfrågad om jag hade något och eftersom jag inte hittat annan nytta för novellen fick de den. Men eftersom trycket är begränsat har jag aldrig sett den på papper och jag ögnade mest igenom den innan jag skickade utan att ändra något. Och så var det dags för Wiscon i Madison i år. Dagen innan jag skulle åka blev jag tillfrågad om jag ville delta i en högläsningsgrupp, Mary Robinette Kowal kunde inte komma och hennes grupp hade en plats över som jag fick chans på. Och jag sa ja. Men när jag såg över novellen så var jag inte längre helt tillfreds med den. Det var svårt att sätta fingret på vad jag tyckte fattades särskilt som alla orden var där, men det är något med den fåordiga svenskan som inte blir detsamma om man inte formulerar om sig på engelska. Så det gjorde jag. En hel dag satt jag och pysslade med texten, flyttade ord och komman, ändrade meningsbyggnad. La till och drog ifrån saker och jag höll på in i det sista. Sen var det dags för uppläsning.

Och den här biten blir pinsam, så låt det vara en lärdom.

Jag exporterade filen och mailade den till mig själv, så jag skulle kunna läsa från platta istället för från datorn och dubbelkollade att det var rätt fil som kommit fram, öppnade den och läste de första raderna. Så långt allt väl. Sen kommer vi till uppläsningsstället, ett kafé tvärs över gatan från kongresshotellet i ett rum längst bak. Jag läste med Delia Sherman, Elise Mathesen och Wesley Chu, så rummet var packat med deras vänner och fans. Nervositeten var stor och jag var väldigt glad att jag lagt hela dan på att fixa den. Jag kände mig säker på att den skulle hålla och när jag som tredje person reser mig upp för att läsa kommer det därför som en fullständig överraskning att det inte är den slutgiltiga versionen jag har på min platta.

Av någon anledning har det inte fungerat med autosave, jag har inte sparat mellan varven (vådan av att vara mac-användare) och där står jag med något som kanske var sparat strax efter lunch. Så jag fick redigera i huvudet under tiden som jag läste. Jag vet att jag inte fick med alla mina ändringar, jag vet att det fanns snygga meningar som jag övat på att säga korrekt och med rätt betoning som jag nu missade helt och det fanns med ord som är svåra för en skåning att uttala som jag tidigare rensat bort. Men jag gjorde mitt bästa och marken svalde mig inte och jag skakade bara lite i benen. Aldrig någonsin att jag missar att läsa hela dokumentet igen. Aldrig.

De säger att det gick bra, själv kommer jag inte ihåg mycket av det men det är som det brukar efter ett framförande för mig. Och det måtte ju ha gått bra eftersom jag blev tillfrågad om att skicka in novellen till Apex Magazine senare. Så det gjorde jag. Och redaktören där, Sigrid Ellis, har gått över den igen med en fintandad kam för att fånga de sista underliga meningarna. Jag är väldigt nöjd med resultatet och jag är sjukt stolt över att få vara i så fint sällskap som Apex ger mig.

Min första engelska publicering. Inte illa för ett litet sorgebarn.