Podcastfynd: Serial

Jag är hemma från butiksjobbet och det innebär att jag lyssnar på mina podcasts på promenader istället för på lagret medan jag packar upp böcker. Det betyder också att det är extra trevligt att ha en helt uppslukande podcast att lyssna på så att promenaden blir bara lite längre. Det senaste fyndet är Serial som jag hade ett fangirlögonblick över på facebook för lite sen. Det har gått fyra avsnitt såhär långt och imorgon kommer det femte! Jag är så taggad! Det är få podcasts som jag går och räknar ner dagarna tills nästa del kommer, men det här är en sådan.

Det är en verklig händelse som det handlar om, det 15 år gamla mordet på en ung kvinna och om utredningen som fällde hennes ex-pojkvän och om alla underligheter som finns i fallet, kring förhören, med vittnena och med den dömde. Alltihop nystas i av Sara Koenig, en journalist som jobbar för This American Life (en annan podcast), och som har lagt ett år på att gå över händelserna och intervjua folk och sen tar med oss på sin undersökning.

Det känns underligt att säga och ännu underligare att tänka på men det är verkligen fantastiskt välproducerat. Det är som att sitta på axeln på henne medan hon reder i allt som hänt. Vi får höra delar av intervjuerna, följa med i hennes tankegångar, lyssna på hennes tvivel och självanalysen hon är tvungen att ha samtidigt som hon undersöker allt. Eftersom hon är journalist och inte en faktisk utredare har hon inte möjlighet att tvinga folk att prata med henne heller, så precis när det är som angelägnast att få höra vad en person har att säga fattas den biten.

Gudars det är bra det här. Om man har minsta intresse av true story-berättelser så är det här en riktig pärla. Jag hoppas att många jag känner kommer att höra den, så att jag har någon att prata med om den om inte annat.

Hanna Fahl hade saker att säga om det i DN och hon säger det bättre än jag.