Swecon är över

Swecon var i helgen och det var en trevlig upplevelse, som alla kongresser jag varit på faktiskt. Listan är inte fasligt lång, det medges, jag var på min allra första kongress och mitt första Swecon i Göteborg 2010 (som hedersgäst). Det gav mersmak och året efter hölls Eurocon i Stockholm (som var det årets Swecon dessutom) och jag var där. 2012 var ett tätare con-år för min del, jag var på Åcon på Åland, 4th Street Fantasy i Minneapolis, Swecon i Uppsala och World Fantasy Con i Toronto. I år har jag hunnit med Finncon i Helsingfors, Fantasticon i Köpenhamn, Swecon i Stockholm och ska snart vidare till World Fantasy Con i Brighton. Och nästa år är det planerat att bli Wiscon i Madison, Loncon (ett Worldcon i London) och Swecon i Gävle. Nå, jag förekommer mig här. Swecon 2013 var det det handlade om. Resan började utan kaffe eller frukost på en morgonryckig buss genom Malmö. Det var inte riktigt hur jag hade tänkt mig att börja min dag, men somliga morgnar är inte som de ska. Hursomhaver anlände jag i tid till Centralen i Malmö, i så pass god tid att jag kunde skaffa mig kaffe och frukost där istället, och möta upp med SocialistSimon och Pål Eggert på perrongen. Inte bara skulle vi vara på samma tåg, Pål hamnade dessutom mittemot mig och Jenny Milewski som klev på i Lund. Jag satt och gladde mig åt att Pål läste hennes Skalpelldansen på vägen dit och sa alltså inget innan hon klev på. Det är en alldeles speciell känsla att se någon läsa ens bok ute i det vilda och det måste ju vara ett gott omen för resan om det var det första som hände.

På vägen upp passerade vi snö (!) men till min stora glädje var det inget som höll i sig utan Stockholm var bedövande vackert i höstfärger och skarpt solljus. På stationen fångade jag och Jenny upp Maria Turtschaninoff som flugit in från Finland och Kapten Karin som rest med Blå tåget från Göteborg. Det i sig skulle visst vara en tågupplevelse värd besväret. Vi tog vårt pick och pack och drog hem till Sara Bergmark Elfgren där vi hyste in oss - och prompt dubbade stället till värdshuset Stegrande Enhörningen. Och det var nätt och jämt en mellanlandning innan vi satte av mot Sickla och Dieselverkstaden.

Swecon var inhyst i charmerande lokaler i Dieselverkstaden, med riktiga scener och upphöjda läktare för publiken. Man såg alltid ordentligt, ljudet var välriggat (jag var djupt imponerad den morgon jag såg en av teknikerna sätta upp mikrofonerna med en ipad (?) i handen och knäppte framför mikrofonerna som ljudcheck. Jösses, vi lever i framtiden) och det var tre programspår igång hela tiden. Vilket förstås gav huvudbry. Så många punkter en skulle vilja gå på men naturligtvis krockade de med varandra. Hela. Tiden.

På fredagen var jag på öppningen av kongressen, där den ryska docka som brukar innehålla Swecons ande och öppnas och stängs under ceremoniella former försvunnit! Jag andra diskuterade vad som kunnat hända och kom fram till att antingen har vättarna stulit Swecons andes behållare (men möjligen inte själva anden), eller så har den gått upp i atomer och spritt sig över oss alla för evigt. Jag lutar åt vättarna, den kommer att dyka upp där vi minst anar det.

Sen lyssnade jag på Jo Waltons hedersgästintervju. Hon är en av mina favoritförfattare, sjukt duktig språkligt, intressanta historier och spännande karaktärer med djup och eget driv. Till och med den av hennes böcker som jag var minst betagen av när jag läst ut den gör ständiga återbesök i huvudet på mig. Hennes Among Others är helt jävla fantastisk, så ni vet. Och trevlig är hon. Hon fortsatte att visa sin skarpsynthet och insatthet under resten av kongressen.

Så satt jag med i en panel om urban fantasy. De eviga frågorna om vem som läser och vem som skriver och vad det egentligen innehåller dryftades. Vid det här laget är jag duktigt trött på att sådant som passar in under urban fantasy men är skrivet av män absolut inte skulle kunna vara det - eller så är allt det där med känslor skrivet av kvinnor egentligen paranormal romance och hör inte hemma i samma kategori - för aldrig att de seriösa männen skulle kunna dela genre med de där känsliga brudarna. Jösses vad det tär på mig att behöva ha den diskussionen igen och igen och igen. Och vad irriterad jag blir på tanken att en quest efter kärlek, en sann relation eller intimitet skulle vara mindre farlig för en själv, eller mindre intessant eller mindre viktig än alla de andra äventyren.  Jag lyssnade på en panel om skräck också, och de varianter av skräck som dryftades hamrade hem mina åsikter ännu mer. Det finns en stor överlappning mellan alla dessa subgenrer (förstås!) och det är gradskillnader som avgör var man hamnar. Eller möjligen åsikten hos läsaren.

Och om jag aldrig hör någon slentrianmässigt skämta om YA och urban fantasy på ett nedlåtande sätt igen så är det fortfarande för snart.

Men det här är en del av en längre diskussion kring vad som utgör fans av något, vad som får plats i fandom och hur vi formar genren och dess status genom hur vi pratar om den. Jag får nog klippa ut det och spara till ett senare tillfälle. Låt oss nöja oss med att jag passade på att prata om det här med flera olika och hade intressanta om än blodtryckshöjande samtal.

Hursomhelst snubblade vi hem till Den Stegrande Enhörningen för lite välförtjänt sömn såsmåningom, och tog vägen förbi Slussen som är ett tvättäkta dystopiskt landskap i sig självt. Jag har för mig att de använde en del av den där undersidan i Äkta människor? Välvalt i så fall.

Lördagen var helt otroligt fin så vi bestämde oss för att promenera längs vattnet till tåget. Jag bor i en stad vid havet men Stockholm har helt enkelt mer hav inne bland sin stad än vad Malmö lyckas med. Det är fint. Väl tillbaka på Swecon kastade vi oss rakt in i programmet. Jag lyckades gå på en panel om Forteana som var väldigt intressant. Jag hade ingen aning om hur Fortean Times började eller att det var den Charles Fort Caitlín Kiernan menade med sin samling. Man lär medan man lever.

Direkt efter började Worldbuilding in stories som för mig glider ihop med How do you make a plot, kanske för att Jo Walton satt med på båda, men av dem minns jag särskilt saker som sades på plot-punkten. Jo Walton berättade att hon tänker sig att varje slut ska vara tungt nog att väga upp (hålla nere? hålla på plats?) all den text som kommit före slutet. En novell kan ha ett lätt slut, en roman kräver ett tyngre, en trilogi är då i behov av ett stadigt slut. Det låter så rätt! Och skrämmande! Jag och Susanna Nissinen som satt bredvid mig såg på varandra med samma blick "jösses, så är det förstås!" och tänkte på våra serier. Jag tror att vi båda plötsligt önskade oss enbart fristående romaner i vår framtid. Det spelar ingen roll att jag har ett slut planerat, det blev plötsligt så väldigt tydligt hur jag borde förhålla mig till det.

Efter lunch var det dags för en steampunkpanel som jag satt med på. Det var extra intressant att prata steampunk med Anna Davour som är med och håller i nästa års Swecon - Gävle Steampunkfestival! Jag har höga förväntningar på både festivalen och på den som kongress. Panelen var förstås inte utan höjdpunkter, Lavie Tidhar påstod att han skrivit steampunk av misstag men medgav att han gjort en ny steampunkserie (graphic novel-serie) så det verkar som om urverksgudarna inte släppt iväg honom, misstag eller ej. Själva definitionen av steampunk tror jag inte vi kom närmre här än på någon annan panel om det, men det är alltid roligt att prata om.

Jag gick på Jo Waltons Guest of Honor-tal och fick höra det hon höll som hedersgäst på Wiscon det här året. Sen tog hon frågor från publiken och berättade bland annat att hon läser 450 böcker om året! Att säga att jag var i shock var en underdrift. 450! Visst, hon ser inte på tv och tränar inte och gör inga av de där andra grejerna, men ändå. Hon måste vara snabbläsare också. Hoppas jag. Mina 50 om året har aldrig känts så ... futtigt.

Efter det tog jag nog lite slut. Jag hade missat panelen om Finlandssvensk fantastik som gått samtidigt som talet, men hade utsända där som rapporterade (och förstås satt Maria i panelen) och pratade lite med några av dem innan jag gick in på Dark fantasy-panelen. De verkade inte komma överens om vad som var dark, vad som var grim och vad som var grimdark och jag gled ut igen. Det var utan tvekan dags att äta något.

Middagen hade jag turen att dela med nya och gamla vänner och eftersom om restaurangen stängde så fort vi ätit upp drog vi vidare till baren på Dieselverkstaden och stannade där till stängning. Efter hand som panelerna tog slut kom folk ner eller gick hem.

När vi kom tillbaka till Den Stegrande Enhörningen serverades det skumpa och vi hade en grundlig genomgång av de paneler vi respektive hade besökt under dagen, så att vi inte behövde känna att vi missat alltför mycket. Effektivt, på min ära!

På söndagen fick vi börja med att packa och låsa in bagaget på stationen innan vi gav oss ut till kongressen. Vi kom lagom till en panel om att göra fantastikfilm i Sverige. När jag tänker efter har det gjorts fler fantastikfilmer än jag egentligen funderat över som sådana. Svart lucia är en av mina favoriter från förr och jag är ett stort fan av Äkta människor och av Låt den rätte komma in.

Sen var det dags för Karin Tidbecks hedersgästintervju och hon är ju alltid rolig att lyssna på. Det följdes sen av den sista panelen jag såg, som handlade om bristen på kvinnliga sf-författare. Folk på den panelen hade väldigt olika sätt att närma sig frågan och det gav en riktigt underlig paneldiskussion. Jag önskade mig ett annat slut på kongressen än vad den gav, men man kan inte få allt.

För att riktigt runda av det åt jag lunch med hela äventyrargruppen och flera nytillkomna kamrater innan det var dags att vinka farväl till vår värdinna och styra kosan söderut.

Det har gått tre dagar och jag är fortfarande lite matt av allt - de underbara människorna, den myckna mängden böcker, alla tips på framtida läsning, alla tankar om skrivande (jag plottade en hel berättelse under worldbuilding-panelen så nu har jag till NaNoWriMo), alla intressanta samtal. Det kan kanske bli för mycket av det goda? Jag får åka på Swecon nästa år och prova den tesen tror jag.

(som vanligt uppdaterade jag twitter och instagram under tiden, kanske letar sig bilderna hit så småningom, men annars vet ni var ni finner dem)

Dagens serietankar

Den här serien om värden i livet av Bill Watterson (skaparen till Kalle och Hobbe, denna fantastiska serie) gjorde min dag. Det är precis så det känns.EDIT: Orden är från ett tal som Bill Watterson höll, men teckningarna/serien är av Gavin Aung Than. (Tack för rättelsen!)

Och den här serien om underliga namn i fantasy är också precis rätt på. Det blir inte episkt, eller ens fantasy, eller bättre, för att det dräller av märkliga namn. Faktiskt inte.

En full vecka, fortsättning

Ja, alltså. Jag hade tänkt skriva ett inlägg där jag stod på stationen och väntade på tåget till Simrishamn, men sen kom Karin och vi pratade om andra saker. Hursomhelst har den här veckan varit full av grejer redan och den tänker inte lugna ner sig! I måndags var jag på Husie bibliotek och pratade. Jag blev intervjuad av två stycken låntagare som båda läst mina böcker och undrade grejer. Det var hur bra som helst! Jag gillar deltagarkultur och gillade att det blev ett samtal om sådant som en läsare undrar. Hur det kändes att hålla i första boken (om jag hittar inlägget jag gjorde när det hände ska jag länka till det här), hur jag skriver, hur det känns med Malmö nu och andra bra frågor.

I tisdags försökte jag hinna packa och läsa lite, utöver heltidsjobbet då förstås.

Igår, onsdag, var jag och Karin Tidbeck i Simrishamn på Ungdomens hus och pratade om skrivandet och böckerna med Gunilla Wedding och de trevliga människorna där. Jag måste säga att jag önskade att jag haft ett ställe som det där att gå till när jag var liten (även om jag troligen skulle tillbringat mest tid på biblioteket tvärs över gången i alla fall) där det fanns spel, musikrum, ställen att hänga och riktig scen. Skåne var fruktansvärt vackert på vägen dit också, som en bonus.

Och idag är det dags för ett andra framträdande på Malmöbibliotekens fantastiska författarfestival. Ikväll är det Kirsebergs bibliotek som är värdar och de håller en panel med mig, Pål Eggert och Viktor Algren som ska prata om det magiska och märkliga Malmö. Vi har alla skrivit om Malmö i olika skepnader och även om jag tror att mina böcker är de snällaste av dem så lovar jag att författarna är väldigt trevliga! Kom gärna dit! Man kan anmäla sig i förväg genom att ringa biblioteket, men de uppdaterade nyss sin sida med att det fanns drop-in-platser också. 18.00 kör vi igång.

Och imorgon åker jag till Fantastika i Stockholm och stannar där hela helgen.

Puh! När det regnar öser det ner!

The wonder of Wonderbook

Det är den tiden på året, och den tiden i den kreativa processen, att jag börjar leta efter inspirationslitteratur. Nanowrimo är runt hörnet och jag är mitt uppe i ett projekt som behöver en spark i ändalykten för att rulla över den tunga mitten. Och då, precis när jag behöver den som bäst, kommer Wonerbook i brevlådan. Den är skriven av Jeff VanderMeer, en hedersknyffel och vurmare för det fantastiska om jag någonsin mött en, och fylld av texter av andra stora namn inom fantastiken (Chuck Wendig säger sitt här). Det är en underbar bok för skrivande personer! Och det som är underbarast av allt - den tar fantastik på fullaste allvar. Det är inte så att man måste lista sig till hur man ska ta sig an de fantastiska dragen i sin berättelse mellan alla vanliga skrivråd i andra skrivböcker. Nej, hela boken är till för den som skriver fantastik! Och som om inte det i sig hade varit nog för att få mig att läsa med ett fånigt leende på läpparna så är den skriven på ett sätt som lockar fantasin och som hyllar det fantastiska, ovanliga och extraordinära.

Jag har bidragit med en pyttetext i den, och ett foto av Karin Tidbeck, och fick mitt exemplar hemskickat av förlaget som tack, vilket var en glad överraskning! Och ormen ser precis ut som jag känner mig i slutet av redigeringsomgångarna ... Ja, jag skulle säga att likheten är slående faktiskt.

Det här var vad jag svarade när Jeff frågade hur min redigeringsprocess ser ut.

Wonderbook gör mängder med saker som jag önskat mig av skrivböcker tidigare och en av de finare bitarna med den är att det finns mer material på nätet knutet till boken. Så även om den är tjock och väger en hel del (allt pappret är blankt och tjockt och fyllda med bilder) så finns det mer!

En rekommendation är att alltid ha en anteckningsbok till hands när ni läser den här. Jag säger bara det. Jag kan inte hylla den nog.

Här är en fin boktrailer: [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=FhjZTZxvtow&w=420&h=315]

Bokmässan är över

Det är över en vecka sen Bokmässan tog slut och jag låg utslagen i soffan och kontemplerade ett inlägg. Galet. Så det får bli en liten sammanfattning nu istället. Hellre sent ... eller? (jag har lagt upp bilder på instagram under tiden förstås) Jag åkte upp på torsdagen med kapten Karin i ett fullsatt bokmässetåg. I vanliga fall (dvs alla andra gånger jag åkt med det tidiga tåget på torsdagsmorgonen) har det stannat på Lisebergs station och en bekväm promenad från mässan. Så inte den här gången. Så jag hoppade av i Kungsbacka och tog ett lokaltåg istället för att åka till Göteborg Central och ta spårvagnen. Det visade sig vara ett trevligt val, om inte ett tidsbesparande eftersom det tåget var försenat och fortsatte att försenas, i princip alla på det tåget var också på väg till mässan och att konversera vilt främmande bokälskare är en bra start på fyra dagars bokfokus.

20131009-132355.jpg

Torsdagen på mässan glider omärkligt från mässa till mingel när många montrar tar fram vin och snacks och bjuder folk som stannar till och pratar. Jag tog chansen att träffa en massa av bokbloggarna på Printz Publishing, det är kul varenda gång jag kan sätta ett ansikte till bloggnamnet och eftersom jag har samma smak som flera av dem har jag använt deras uppdateringar på bloggar och twitter för att hitta programpunkter jag ville se. Det fungerar oväntat väl och på nästan alla saker jag hittade själv satt det ändå en rad med bokbloggare och höll ställningarna.

20131009-132602.jpg

För min del avslutades torsdagen med att hänga med Susanna Nissinen, alltid en trevlig upplevelse, och följa med henne till Bonniers mingel och därefter hem. Hon bor fint och fantasieggande i ett litet hus insmuget vid en bergsknall, ovanpå en gammal begravningsplats och gatuarbetet utanför gav oss massor att prata om (jag menar, fantasyförfattare, spökhistoriesamlare och arkeologer som träffas över ett rörläggningsschakt - kan det bli annat än livligt?). Stefan Hagel dök upp och gjorde oss sällskap för en sen kopp te och lite snack om skrivande innan det var dags att knyta sig. Jag sov på en madrass framför kaminen med en hund tryckt mot mina ben. Det var som ur en saga.

Morgonen efter gick genom ett dimmigt och frostigt landskap tillbaka till mässan och en dag full av trevliga föredrag och intervjuer. Jag såg Caitlin Moran göra en 20-minuters snabbintervju som golvade publiken med sin lättsamhet och humor, ofta på sin egen bekostnad. Hon började hela grejen med att berömma alla i rummet för att vi såg fantastiska ut, var vackra och inte behövde lyssna på tidningar eller industri som ägnar så mycket energi åt att säga motsatsen. Sen kommenterade hon mitt hår inför alla och kallade det sjöjungfruhår. Jag kände att allt arbetet med att få till färgen hade varit värt det, om inte förr så då.

Över huvud taget var jag väldans nöjd med min frisyr och den nya färgen. Tack till alla som kom fram och sa snälla saker och tusen tack till dem av er som kom fram och ville prata med mig om mina böcker eller få något signerat! Jag är så glad att det fungerade och att ni hittade mig!

20131009-132629.jpg

På fredagen gick jag och Jenny Milewski till Park. Det är tydligen vad man ska göra på bokmässan och eftersom jag aldrig provat förut vad det väl dags nu. Där hängde vi lite med Maria Friedner bland andra och pratade fantasy, paranormal romance och osympatiska hjältinnor. I övrigt såg vi tydligen en hel hop med kändisar, men eftersom jag är usel på kändisspotting var jag tvungen att få facit av Jenny.

Lördagen var min stora dag. Jag och kapten Karin skulle hålla vårt 20-minutersseminarium om steampunk och valde att klä oss som situationen krävde. Generellt tycker jag att det är för lite hall costuming på Bokmässan, så det var ju skönt att kunna lyfta den biten.

20131009-132525.jpg

Även om det inte rådde någon tvekan om att vi var utställare så var vi ett fint sällskap av sådana. Lördagen innehöll också en hel hög andra spännande föredrag: det om just osympatiska hjältinnor, Sofi Oksanens långa seminarium om sin bokserie, Kroppspanik-seminariet och flera författarprat i montrar. Vi avslutade dagen med drinkar tillsammans med en massa andra författare och sen middag med SF-bokhandeln. Jag var nöjd men fullständigt slut på kvällen.

Söndagen trodde jag skulle bli en lugn och försiktig dag fram till tåget hem. Icke! Jag började med att träffa min förläggare och prata framtid, sen gick jag förbi English Bookshop och fick ett signerat ex av Caitlin Moran, komplett med ett foto av oss två. I kön hade vi bildat fotokedja där nästa person tog en bild av den framför innan det var ens egen tur. Kön var kort och trevlig att stå i och mötet med Catilin var likadant, kort och trevligt.

20131009-132221.jpg

Flera föredrag jag riktigt sett fram emot låg på söndagen och om någon missat det: på söndagarna är det gratis för alla att gå på föredragen. Förstås hade fler än jag god smak och det var väldigt välbesökt där jag hamnade. Jag lyssnade på ett fantastiskt föredrag som Bea Uusma höll i om sin bok om Andrée-expeditionens öde. Min stora miss på bokmässan var att inte lägga vantarna på ett ex av hennes fina bok tidigt. Den med foton var slutsåld när jag väl kom mig för. Bland de andra föredragen var ett om Sherlock av Mattias Boström och ett om vintagekläder av Elsa Billgren och Underbara Clara. Och så till sist, efter en sista sväng på mässgolvet och en finlandssvensk vampyrbok, var det dags att åka hem.

Inte konstigt att det tagit en vecka att hämta sig.

Nåbelpriset 2013

För den trogne läsaren av min och SF-bokhandeln Malmös blogg kommer det inte som en överraskning att det är dags för utdelning av Nåbelpriset i litteratur. Eftersom jag förutsätter att alla är införstådda behöver jag inte gå igenom Belfred Z Nåbels historia igen, men om man vill se alla de tidigare vinnarna så finns de förstås på SF-bokhandelns hemsida. Det viktiga är istället: röstningen! Det finns elva välförtjänta författare på bloggen och det enda ni behöver göra är att gå in och rösta på den som borde få årets Nåbelpris. Jag kan avslöja att det just nu är väldigt jämnt mellan de som leder.

Nåbelmedaljen, graverad av Lisa Sjöblom

Priset tillkännages imorgon, torsdag, klockan 12. Som brukligt är.

Dags för bokmässan!

Klockan är mitt i natten och jag har precis lagt sista handen vid min packning till Bokmässan. Imorgon, så tidigt att en inte ens vill tänka på det, bär det av. Det blir fyra dagar av fullständigt vältrande i böcker och bokrelaterat. Jag har bara en programpunkt i år så resten av tiden är jag helt min egen och kommer att strosa omkring eller gå på föreläsningar. Om ni vill hälsa är det bara att komma fram, jag är hon med blått hår, så att ni vet. 20130925-232814.jpg

Och ifall andan faller på och intresse finns så håller jag och kapten Karin ett introduktionsföredrag till steampunk på lördag kl 14:00-14:20. Vi kommer naturligtvis att klä oss efter tillställningen.

Wilder Mann

Charles Fréger har rest Europa runt och letat riter som visar upp den vilda mannen, här är det otroligt fantasieggande resultatet. Mina arkeologiska rötter rycker av glädje över de här kostymerna och flera av bilderna är som hämtade från en dröm. Mina varma tack till boredpanda.org Wilder Mann av Charles Fréger

(Inlägget är inte tänkt som en kommentar på det förra, men juxtapositionen blir ju intressant.)

Ett sånt där feministinlägg

Jag har funderat rätt länge på om, och i så fall hur, jag ska säga något och har kommit till slutsatsen att min inställning inte ändras så då kan jag lika gärna säga något. Jag är feminist. Jag tror på kvinnors lika rätt till samhället, till allt i samhället, till sin frihet och till sina kroppar. Jag tycker inte det är något att orda om och det gör mig fullständigt rosenrasande att det råder ett sånt globalt bakslag i de här frågorna just nu. På Fantasticon förra helgen satt jag med i en panel om The Women Men Don't See tillsammans med Karin Tidbeck (som skrivit om den på engelska här), Tricia Sullivan och vår moderator, Majbrit Höyrup (som skrivit om sin upplevelse på danska här). Panelen gav i sig en illustration av situationen och precis som Karin skriver blev skillnaderna i hur vi interagerar uppenbara. Gå och läs, jag väntar.

Som ni ser, det var mängder med typiska exempel på den rådande strukturen, att män i publiken tyckte det var viktigare att höras än att lyssna och att det gällde även när de höll med och att det beteendet skiljde sig från andra paneler där det satt med män. Men en av sakerna som var annorlunda med den panelen jämfört med andra situationer där en kvinna hävdar sin rätt att bli betraktad som människa är att det inte blev någon backlash efteråt. För det är dessvärre också något kvinnor får vara beredda på - det finns alltid något troll som kommer dragande med att det är så mycket värre på andra ställen så vi borde vara tacksamma här, eller annan stanna-på-din-patriarkalt-utpekade-plats-åsikt. Det kan bli allt från vanlig idiotisk tykenhet på lägsta möjliga nivå i insatthet i ämnet, till direkta hot om kroppsskada.

Det gör mig arg. Att jag funderar på att inte skriva om det här gör mig också arg. Jag skulle lätt kunna låta bli att uttala mig i skrift om det, med alla möjliga undanflykter i linje med att jag inte diskuterar politik här - men det skulle också vara att ge sig. Min ilska mot det rådande systemet och det politiska klimat som kvinnor lever i genomsyrar min vardag. Jag är alltid medveten om det.

Jag försöker vara medveten om mina privilegier också, särskilt som det är vad jag förväntar mig av alla andra privilegierade, och det för oss till det som fick mig att skriva idag: jag tror också på en inkluderande feminism. Vilket kön du fötts med har inte med saken att göra. Ifall du eller samhället identifierar dig som kvinna kommer du att lida av vad samhället har för normer, det är effekten av ett patriarkalt system, så då finns det ingen anledning att göra skillnad. Somliga feminister verkar ha andra åsikter, jag tycker de har fel. Det är jag tack och lov inte heller ensam om.

Och på den sluttonen kan jag meddela att jag i december kommer att medverka i en panel om feminism och fantasy i Stockholm. Fler detaljer när sådana finns.

Milstolpar och vardag

Det är märkligt vad som känns som en milstolpe för mig i författarsammanhang. Varje gång det händer blir jag påmind om att jag inte hållit på med det här så länge som det känns.

Att ge ett läromedel tillstånd att använda delar av min bok - check! (och WOW! det var helt nytt, fullständigt oväntat och gör mig väldigt stolt). Att bli tillfrågad om samarbeten som innebär annan sorts text än den jag redan skrivit - check! Och så dagens stora grej: Att få biblioteksersättning - check!

Samtidigt är det så många saker som bara känns stora första gången och sen känns som helt normala saker. Som att söka stipendier eller fakturera för ett uppdrag.

Och så finns det saker som inte känns som milstolpar längre men som aldrig slutar vara fantastiska, som att få ett fint sms eller mail av någon som läst böckerna och gillat dem. Det är tvärtom de små sakerna som håller mig flytande i vardagen när texten bråkar eller det bara är segt. Jag har haft en fin skrivvecka men de här sakerna har gjort den ännu bättre.

20130916-145215.jpg

Festivalbesök

Idag var jag på festivalen och rännde, först för att hinna fika med Jenny Milewski och hennes bokslukande dotter, sen som mitt författarjag. Det var trevligt att sitta på Hollandias uteservering och titta på drivorna av människor. En veritabel flod av dem! Jag var i tid och satt och förberedde mig men var mer upptagen av folk än mina egna tankar. Det är precis ett år sen Sätskild kom ut och det var en alldeles speciell känsla att titta på folk just därför.

Sen besökte jag Akademibokhandeln och blev intervjuad. Efteråt fick jag pricka av en grej på min lista: jag ombads signera en ung mans hand!

href="http://neneormes.files.wordpress.com/2013/08/20130819-222128.jpg">20130819-222128.jpg

Efter en stund på en bänk då två unga muslimska kvinnor kom fram och pratade om de stora frågorna med oss (och jag menar det bokstavligen: vi pratade om livet efter döden, själens varande och universums tillblivelse. Vi tyckte inte lika och det var ok) så höll jag låda hos Läxhjälp.

Jag vurmar för deras verksamhet och det finns flera olika sätt att hjälpa till, både med monetära bidrag och genom att bidra med sin tid. Kolla in deras hemsida.

20130819-221838.jpg

<a

Malmöfestivalen!

Hallå igen alla! Hoppas er sommar varit lysande och innehållit precis vad ni helst vill ha. Eller åtminstone varit uthärdlig, i regn och solsken. Nu är hösten snart här och den börjar som vanligt med Malmöfestivalen. I skrivande stund är den i full gång och om jag känner festivalbesökarna rätt så är lite regn inget hinder. Inte mycket regn heller för den delen. Själv ska jag dra på mig regnjackan och se Mando Diao ikväll, om planen håller. I övrigt innebär planen att jag är på festivalen på min bokhandelslediga dag, närmare bestämt imorgon:

15.00 - Akademibokhandeln. Jag blir intervjuad, och svarar på alla frågor folk kan tänkas ha.

17.00 - Läxhjälps containerscen på Gustav Adolfs torg. Jag berättar om mitt läsande, min väg till skrivandet och läser högt ur Särskild. Och skänk gärna till Läxhjälp om ni har möjlighet, att läsa är något fantastiskt och alla barn borde få hjälp till det.

Så om ni är på stan imorgon och har lust att komma förbi vore det kul att se er! Om inte så hoppas jag att er skolstart och höstsäsong börjar fint!

 

Programmet för Finncon

Nu är det snart dags! Finncon! Jag ser verkligen fram emot att åka till Finland och se Helsingfors för första gången, träffa Maria Turtschaninoff igen och få prata med Aliette de Boddard om hennes blodiga och spännande Obsidian & Blood (jag är frälst på historiska deckare, ännu mer på förhistoriska deckare, och när det då dessutom är magiska fantasyhistoriska deckare i aztekisk miljö - what's not to love?), träffa alla de supertrevliga människorna från Åcon5 (jag hoppas att många av dem är där) och delta i ett gäng paneler. Det blir en läsning och intervju på söndagen också. Här är detlajerna för de hugade: Friday Doctor Who’s 7th Season, The Promise and Fall of (Puristamo 17-18) Kristoffer Lawson (m), Toni Jerrman, Nene Ormes, Henna Teitto, Elisa Wiik How was the last season of Doctor Who? What were the expectations and how were they met? What should we expect fromNovember 23rd?

Saturday eBooks: The point of view from a bookseller and a consumer (Valssaamo 11-12) Cheryl Morgan (m), Tommy Persson, Nene Ormes, Sari Polvinen World has changed, but is it for the better or worse? How has the digital revolution fared and how easy epublishing actually is?

Sunday Soundtracks for Books (Valssaamo 11-12) Jussi Ahlroth (m), Sar B. Elfgren, Nene Ormes, Mats Strandberg, Caitlin Sweet, The role of music in fiction is a tricky one. Do we need/want to listen to music when we write/read? Is there something specific that needs to be there, certain music that reminds us of something we’ve read? Do we "hear" music when we read about it? Is it possible to convey the sense of music via words?

Reading & interview: Nene Ormes  (Watti-Kela 15-16) Johan Anglemark (i), Nene Ormes

Kolla in: Kairo i foton (högt upp)!

Det finns ett gäng ryssar (främst) som tar spektakulära foton från högtbelägna platser där de sitter (eller står) längst ut på ett tak, högst upp i ett torn, längst fram på en klippavsats och andra hissnande platser. Fotona blir makalösa, men det suger i magen och jag fruktar för deras liv stora delar av tiden. Hursomhelst följer jag en av fotograferna/fotografisidorna på livejournal och den senaste posten var om Kairo. Jag älskar alla bilderna och jag saknar både landet och staden när jag ser dem. Så mycket har förändrats och samtidigt så lite. Jag slår vad om att det luktar precis som förut och att solen och vinden känns precis som förut. För att inte tala om hur eviga pyramiderna ser ut och hur gärna jag varit en av dem, där på toppen av pyramiden om natten. Kairo och Giza, av dedmaxopka på livejournal

Kolla in: Alibis for Interaction!

Min höst börjar bli rätt uppbokad vid det här laget, med kongresser och resor och skrivledigt och annat, men en av sakerna som jag ska försöka passa in är den här konferensen som heter Alibis for Interaction den 24-25 oktober i Landskrona. Den handlar om deltagandekultur, som i kultur som deltagarna är med att skapa, om att tillsammans skapa narrativet i det man upplever, hur man gör upplevelser interaktiva och inte bara till för att konsumeras. Konferensen hålls av det fantastiska företaget Briza Maxima som inte bara producerar Nördcafé Malmö och Carnevalesque (det finns mängder med bilder från klubbarna de gjort, där det verkligen framgår hur de får besökarna att vara deltagare och inte bara iakttagare - och jag kan varmt rekommendera det som halvårets upplevelse) utan också vurmar för den här typen av kulturevenemang. Föreläsarna på konferensen är bland andra Johanna Koljonen, Jaakko Stenros och Frank Totino. Jag är så vansinnigt sugen! Mer information om dem och om vad Alibis for Interaction ska innehålla hittar ni på deras facebooksida eller hemsida.

Jag kan tänka mig att det här borde vara av intresse för rätt många av mina bekanta och vänner som också sysslar med saker där man möter människor, arrangerar lajv, ordnar kongresser eller konvent, amatörteater eller gatukonst eller andra områden där man har en publik man vill interagera med, och det kanske gäller för dem av mina läsare jag inte känner sen tidigare också.

Kolla in: Ångpunkslok!

Det kommer att hända så många intressanta och spännande saker i den närmsta framtiden (om vi pratar de närmsta åren alltså, och det tycker jag att vi kan göra) och jag vill ta chansen att peka på dem, ifall det är något ni missat så vore det ju synd om jag inte sa något i tid, eller hur? En av alla dessa förtjusande företeelser är Steampunkfestival  i Gävle, som går av stapeln den 27-29 juni 2014. Förutom att det är coolt i sig så har de dessutom fått lov att modda ett lok. Ett äkta ånglok! Fatta så häftigt det är! Det ska gå att köra, det är från 1907 och arbetet görs tillsammans med Järnvägsmusei vänner. Den vinnande inspirationsskissen för loket av Mandy Martin.

Men, det här är ett projekt som drivs av entusiaster och det kommer att kosta pengar och det är där alla vi andra kommer in. För att göra det till ett helt fantastiskt lok behöver de pengar och här kommer Funded By Me in. Var med och sponsra en fungerande ångpunksmaskin genom ett bidrag där, och läs allt om hur projektet fortskrider på Steampunkfestivalens hemsida. Arbetet kommer att dra igång i augusti redan, så var med du också!

Självporträttsdrömmar - fiddle oak

Jag är helt golvad av de här underbara bilderna. Det är såhär det känns när jag läser, särskilt när jag läste som ung och som barn. Man är helt inne i historien, på riktigt där! Önskar att jag kunde göra vad Zev, fiddle oak, gör. Antar att jag gör det i text istället.

Jag menar, se bara så fantastiska hans självporträtt är! Här är bloggen, här är flickr, här är var jag hittade den och här är ett smakprov:

fiddle oak