Varför skriva sf, och andra tankar av en mästare

Det är absolut ingen hemlighet att jag är ett stort fan av Elizabeth Bears böcker. Hennes New Amsterdam är en av de bästa steampunkhistorier jag läst, den efterföljande Seven for a Secret är inte mindre fantastisk. Hon har ett enormt projekt på gång med sin Promethean Age-serie och så skriver hon sf. Men inte bara det, hon skriver OM skrivande och om sf på ett sätt som gör mig alldeles lycklig. Nu allra senast har hon visat hur hon tänker om sf och eftersom jag håller med om det mesta hon säger så är det naturligtvis lätt att tycka att hon är ett geni. Nå, ni får gärna avgöra själva, men man bara måste hålla med när det kommer till det här:

I believe that SF is a useful and revealing narrative tool. I believe that it has applications no other genre can approach, and one of those applications is the alienation and illumination of aspects of the present that may be too buried in the noise of the world to get a good look at.

Resten av hennes resonemang är också intressant, tänkvärt och det ger en inblick i hur hon hanterar sitt författarskap. Det är spännande, gå och läs.