Måndagsexemplarsmåndag

Gräsliga, gräsliga måndag. Skrikande måsar, vaknade på fel sida, ingen laktosfri mjölk på fiket, inga hörlurar med mig och ett otroligt störigt sällskap i soffgruppen bredvid. Felleveranser och felprismärkningar och försvunna böcker. Tusen saker att göra och ingen tid att göra dem på (cap'n - jag saknar dig! jag vet att det är din första semesterdag men ändå ...). Tusen mil kö på lunchen och konstant klibbigt i luften.

Dessutom försöker jag sluta med tillsatt socker. Och skrivandet går åt skogen.

Hur var din måndag? Snälla säg att den var bättre, jag känner det som om jag haft allas dåliga måndag idag.

Novelltävling!

Varje år finns det flera chanser att tävla med sina alster. Var, när och hur varierar beroende på vad man skriver och vad man har lust med. En genretävling är den som SKRIVA håller i årligen. Där gäller det att skriva science fiction, fantasy eller skräck och skicka in innan 1:e september. En liten prissumma och den eviga äran utlovas vinnarna! Jag gillar att prova saker första gången (mina förstagångare) och att pressa mig själv lite, så ett tag skickade jag till alla sådana här tävlingar jag kunde hitta. Det var roligt med utmaningen att skriva något som andra skulle läsa, även om det skulle bli kort. När jag skrev novellen för Aluma nyligen var det annat ljud i skällan. Jösses vad svårt jag tyckte det var! Så, min beundran för alla som skriver noveller och lyckönskningar till alla som vill vara med och tävla!

Rocky Magasin

Nya Rocky är ute i butikerna och någonstans i den finns det ett tjusigt dubbelsidigt uppslag med your's truly. De hade förstås en duktig fotograf, Andreas Pastor, att ta bilderna. Så jag tycker att jag är rätt tjusig, at a certain angle in a certain light, trots allt. Om jag lyckas få några av bilderna lägger jag upp dem här, men tills dess tycker jag att ni ska skaffa tidningen och läsa den fina intervjun gjord av Billy på Beneath a Steel Sky.

Kort och koncist

Idag har jag tillbringat hela dagen inne på kontoret, rygg mot rygg med min kapten, och har ägnat den åt att skriva katalogtexter. För dem av er som har SF-Bokhandelns papperskatalog till hands så är det alltså fråga om den lilla textsnutt som dyker upp tillsammans med boken där, eller om man går in på hemsidan så är det den längre texten som finns bredvid böckerna där. Eftersom bokhandeln har sin egen stil på texterna och på vad som är viktigt att få med är det extra kul att skriva. Det blir om möjligt ännu roligare av att sitta med Cap'n och bolla idéer eller översättningsförslag på de engelska orden. 'Invader' t.ex. Hur skulle ni översätta det? Själv röstade jag för 'invadist' eller 'invadör' men jag tror att resultatet blev 'de invaderande styrkorna' även om det inte är i singular. Men mitt i all denna skrivglädje så finns det också ett stänk av missmod. Det gäller särskilt de mer romantiska urban fantasyböckerna. Där verkar baksidestexterna ha en finit mängd variationer och sen är det att blanda och ge. Eller vad sägs om 'ferociously alluring'?

Imorgon har jag lite mer av samma, jag ser redan fram emot det!

Sviktar

Gudars skymning vad jag är usel. Hela dagen igår och det enda jag hade på schemat att göra var att äta en långsam frukost efter att ha vaknat av mig själv och sen skriva. Resultat? Jag glömde stänga av väckarklockan, läste bort hela förmiddagen, släpade mig till biblioteket på eftermiddagen utan ett uns skrivarglädje och jag verkar ha lämnat disciplinen hemma för jag lyckades med 342 ord. Trehundrafyrtiotvå. Det är så lite att jag inte ens kan kalla det ett seriöst försök. Och kom jag upp imorse då? Nehej, inte det. Inget morgonskrivande idag inte. Det är dåligt för moralen det här.

Ledig dag

Imorgon har jag en ledig dag. Det innebär också att jag nu har legat i soffan och läst och läst och läst tills klockan är halvtvå och ögonen känns som sandpapper. Det är så här jag minns de riktigt bra böckerna, eller i alla fall de riktigt bra läsminnena. När man inte kan lägga en bok för man känner sig jagad av personerna i den och behöver få veta vad som händer. Man har inte lust att vara ifrån dem ens för matpauser och man tar med boken i väskan ifall man skulle få en liten stund över på en busshållsplats, en lunchpaus eller den där 20-minutersrasten på eftermiddagen. Det händer att jag har en bok i väskan även när jag är bortbjuden, en vana sen tonåren som jag inte riktigt skakat av mig.

Men jobbet brukar sätta en tidsgräns för läsandet nattetid, och det är nästan alltid bäst efter att alla andra gått och lagt sig och det bara är jag och boken. Så natten till fridag, som idag, är extra lyxig. Men nu är det dags för sängen.

Litteraturbaren - en kort rapport

Jag har lagt upp veckans inlägg på Debutantbloggen, och det handlar inte helt oväntat om Litteraturbaren. Resten av veckan har handlat om att komma tillbaka till jobbet efter semestern, men Litteraturbaren var ett andningshål i det. Jag fick träffa Johan Theorin! Det var fantastiskt trevligt och han är en så rolig person att jag blev helt avväpnad så fort vi sågs. Vi hade inte så vansinnigt gott om tid innan det var dags att kliva upp på scen, men det fanns tid att ge honom min bok och få mitt ex av Skumtimmen signerad. Efter samtalet, som jag minns som roligt och lyckat med en glad och uppmärksam publik, åt vi middag och drog skrönor en stund till innan bussen gick tillbaka till Malmö. Allt gav mig en champagnebubblighet i kroppen.

Jag har haft en förbaskad tur med mina möten med etablerade författare. Justina Robson var otroligt trevlig och Johan Theorin fortsatte samma stil. Jag kan bara hoppas att min tur håller i sig.

Bildbevis säger ni? Här:

Har jag berättat om SydCon 2010? Inte?!

Som jag skrev i förra inlägget (och som möjligen kan läsas ut av mina inlägg runt den tiden) så var det galet mycket precis innan semestern. Det var så vansinnigt mycket att göra att jag missat att plussa för ett uppdrag jag har om en månad - ett riktigt hedersuppdrag - jag ska hålla ett litet föredrag på SydCon 2010! När jag flyttade till Malmö var SydCon den stora grejjen varje sommar. Ibland ordnades det i Lund och ibland i Malmö men det var jäkligt roligt varje gång jag var där (ah, nostalgiska minnen om Körsbärsträdgården). Nu är det ett par år sen jag var på SydCon senast och ett par år har det dessutom inte varit något konvent, men i år blir det av. Från den 20:e till den 22:e augusti ska det spelas spel och umgås i Malmö och som en programpunkt ska jag prata om att skriva fantasy i malmömiljö. Det ska bli riktigt roligt! Jag återkommer med tid när jag har fått schemat.

En blick på programpunkterna i övrigt ger bland annat beslutsångest över vilka rollspelsscenarion man vill vara med och spela. Jag menar - vem vill inte spela skräckäventyr i ett igenbommat hus? Eller få nostalgiöverdos av ett scenario i D&D-anda från -84? Eller göra tidsresor? Eller Fading Suns? Eller In Nomine?

Jag får fundera lite. Men ni ska inte fundera, ni ska bara anmäla er!

Slutet är här. Och ändrad tid.

Jaha, det var det det. Semestern över. Det har varit en så galet upptagen vår, och vintern innan dess var inte att leka med den heller och hösten som bara bestod av arbete och omskrivningar. Nog längtade jag efter ledigt alltid och när jag under flera nätter i början av semestern drömde att jag var försenad till saker (konstant försenad, med andan i halsen) var det inget snack om att den kom lägligt nu. Sen har vädret varit förtrollande! Tropiskt nästan. Jag är glad att det är mer sommar kvar nu när jag går tillbaka till jobbet igen. Jag ser inte fram emot att stå och se cykelstråket av folk dra förbi med solstolar på pakethållaren och badkläderna på under de vanliga - men det kan vara värt det för den där eftermiddagsglassen på Davidshall eller den ljumma promenaden hem om kvällen. Kanske ett kvällsdopp vid T-bryggan.

Nå, jag har annat roligt att se fram emot. Som Litteraturbaren på torsdag. Tiden har blivit ändrad till kl 20.00 och om man vill åka från Lund så är det förmingel med musik på Lunds Bok & Papper innan bussen går ut till Dalby. Jag har fått veta att förbokning av biljetterna är att rekommendera. Det görs på nummer 046-20 00 06 och de kostar 150 kr.

Semestern må vara över - men sommaren är det inte!

science fiction och/eller fantasy

Det kommer säkert inte som en överraskning för någon att jag funderar över fantasy och sf som genres med jämna mellanrum (det ingår ju trots allt i mitt jobb). Det är naturligtvis inte bara vi på SF-Bokhaneln som funderar över sånt och nu har jag hittat en hel debatt om huruvida sf och fantasy kan jagas ihop under samma flagga. Justina Robson och Mark Chadbourn har gjort flera inlägg i en Babel Clash på Borders blogg (läs nerifrån och upp). Intressanta poänger på båda sidorna får jag säga. En av de saker som slår mig mest är att jag är lyckligt lottad som jobbar där jag gör. Jag har ständig tillgång till de senaste författarna, böckerna och nyheterna. Sf och fantasy får lika stora delar av hyllutrymmet. Folk som kommer in i butiken är på förhand inställda på vad de är ute efter och om det finns någon "sf är finare än fantasy för sf sysslar med verkligheten"-attityd så är jag oftast förskonad från den eller har möjlighet att bidra med min syn på saken. Visst har vi problem med genrebestämningen ibland, men det är (som flera personer i kommentarerna på tråden ovan sagt) för marknadsföringsanledningar mer än att vi tycker att en sorts spekulativ fiktion är bättre än någon annan.

Jag för egen del är glad över att det finns både rymdskepp och drakar i böckerna jag har på armslängds avstånd och det har alltid varit en fråga om att välja en bra historia för mig - inte välja ifall det är teknik eller magi som styr världen.

3 nyheter från författarfronten

Sommarnumret av Aluma (#7 - 10) är ute - för er Malmöbaserade finns den att köpa av er lokala försäljare och för alla andra går den att beställa på Alumas hemsida. Det finns en novell med lite bakgrundshistoria till Hemming i den. Om man inte har något annat för sig på torsdag kl 19.00 så har jag ett tips - Litteraturbaren håller till på Dalby Gästis och Johan Theorin ska ha ett estradsamtal med Niklas Törnlund där, och jag är uppvärmningsakten.

Precis innan semestern hade jag den stora turen att bli fotograferad av en riktigt trevlig och rolig fotograf, Andreas Pastor, för att inte tala om det roliga samtalet jag hade med Billy inför artikeln i Rocky, den kommer ut den 27:e juli.

Tillbaka

Bilsemestern var så avslappnande att vi bestämde oss för att förlänga den lite och det blev en hel vecka istället. Nu har jag landat i lägenheten igen och njuter av min egen säng, en lång och varm dusch och att inte ha något jag måste jaga iväg till i tre dagar till. Vädret har utan tvekan varit så samarbetsvilligt man kan tänka sig under resan (om man bortser från att jag tillbringade 9 timmar av sommarens varmaste dag i en bil utan AC på en motorväg som dallrade i hettan) och med lite tur håller det i sig de sista dagarna också. Bilen returneras på söndag. Att köra bil är bra för att ordna tankarna för mig. Egentligen gäller det alla saker som upptar största delen av min uppmärksamhet men lämnar den kreativa sidan till annat. Lite som att se en bild genom att inte titta rakt på den. Att släppa fokus. Det fungerade för mitt nästa projekt också, precis som tiden borta från datorn har gett mig andrum nog att känna skrivlust på riktigt igen.

Prestationsångest

Jag skriver igen. Det är bra. Tycker man. Men nu har jag drabbats av en överväldigande prestationsångest! Sitter på golvet innanför balkongdörren och tittar ut på fåglarna som leker i blodboken på gården, en sval fläkt nu och då för att lindra det värsta värmeslaget, timmar av fritid framför mig och så en fullständigt övermannande prestationsångest. Tack alla makter, det var vänligt.

Det var väl inte helt överraskande förstås. En tidsfråga bara innan jag börjar vilja göra mina läsare till lags (tänk att jag kan säga att jag har läsare utan att ens fundera på det! Magiskt!) och jag har ju läst deras åsikter, eller lyssnat när de berättat för mig och nu börjar det svåra. Jag måste ignorera den där inre redaktören tillräckligt länge för att faktiskt få ner lite text på papper så jag kan börja stryka i den sen. Man kan inte ändra om man inte skrivit. Det är både ett hårt faktum och en liten tröst.

Jag återkommer med statusuppdatering men just nu lutar jag mig mot att en litterär gigant en gång sagt att 'novels are crap for such a long time' och försöker harva på. Det är ju ändå ingen förutom jag som ska läsa första utkastet.

Varför skriva sf, och andra tankar av en mästare

Det är absolut ingen hemlighet att jag är ett stort fan av Elizabeth Bears böcker. Hennes New Amsterdam är en av de bästa steampunkhistorier jag läst, den efterföljande Seven for a Secret är inte mindre fantastisk. Hon har ett enormt projekt på gång med sin Promethean Age-serie och så skriver hon sf. Men inte bara det, hon skriver OM skrivande och om sf på ett sätt som gör mig alldeles lycklig. Nu allra senast har hon visat hur hon tänker om sf och eftersom jag håller med om det mesta hon säger så är det naturligtvis lätt att tycka att hon är ett geni. Nå, ni får gärna avgöra själva, men man bara måste hålla med när det kommer till det här:

I believe that SF is a useful and revealing narrative tool. I believe that it has applications no other genre can approach, and one of those applications is the alienation and illumination of aspects of the present that may be too buried in the noise of the world to get a good look at.

Resten av hennes resonemang är också intressant, tänkvärt och det ger en inblick i hur hon hanterar sitt författarskap. Det är spännande, gå och läs.