Bokmässan med schema!

Årets svenska bokhändelse är runt knuten, imorgon smäller det! Fyra dagar av tusentals männikskor, hundratals programpunkter, omöjligt många böcker att läsa och mängder av författare att träffa. Jag kommer förstås att vara där och här är mitt schema:

Torsdag 15.00-15.45 på Seriescenen pratar jag skräckserier med en panel av kunniga.

Fredag 16.00 i SF-bokhandeln nere på stan spelar jag in Fantastisk Podd med ett gäng från de andra grupperna.

Lördag 12.30-12.50 blir det seminarie i sal F5 (seminariekort krävs) om episk fantasy med Karin Waller. Vi ska lägga ut texten om alla de olika delarna av episk fantasy och peppra publiken med boktips.

Söndag ska jag bara glida runt och titta. Som vanligt är alla hjärtligt välkomna att komma fram och prata med mig om de vill. Jag är lika lätt att känna igen som förra året, det turkosa håret är kvar!

I morgondagens Fantastisk Podd pratar vi i malmögruppen om fenomenet 'författaren på offentlig plats', som uppvärmning till mässan och att vara offentlig där. :)

Ny bok av bra författare

Att jobba i bokhandel är en enda lång räcka av beslut att inte ta hem de nya böckerna själv utan faktiskt ställa ut dem till andra kunder. Och därigenom kanske skydda en liten del av lönen och spara den till sånt som hyra och mat, så jag kan ha ett tak över mina böcker och inte svimma av näringsbrist medan jag läser. Men! Det finns andra sätt att få tag på böcker! The Goblin Emperor av Katherine Addison aka Sarah Monette

En utmärkt författare, som bland annat har skrivit en av mina favoritnovellsamlingar, Somewhere Beneath Those Waves, kommer ut med en ny bok nu och inför det har hon en tävling om ett ex. Det är Sarah Monette som släpper The Goblin Emperor och ifall man hjälper henne att ge en (otroligt ful) mjukiselefant gjord av strumpor (erkänn, ni vill klicka på länken bara för att se en strumpelefant) så har man chans att vinna ett av hennes förhandsexemplar. Så, det tänker jag förstås göra. Det är lite bråttom, tävlingen slutar på måndag.

Kleptomania av Kristina Hård

Jag har också ett stående undantag för alla mina 'sluta köpa böcker'-regler och det är böcker jag skaffar mig på signeringar eller boksläpp och igår var ett sådant tillfälle. Kristina Hård släppte sin nya bok, Kleptomania, och vi hade kalas för henne på SF-bokhandeln i Malmö. Förlaget var där och firade och en av Kristinas vänner hade gjort en tematisk tårta som folk åt med stor glädje (och lämnade gräddkladdiga troll efter sig). Två bilder på tårtan finns på instagram. Så jag kom hem med ett ex av en helt ny bok om troll i Sverige och det känns verkligen inte dumt alls.

Om jag nu kommer över ett ex av The Goblin Emperor också så kan jag ha tematisk läsning ...

Tiptree Award 2013

Det har varit min stora ära och heder att sitta i juryn för Tiptree Award under förra året, och häromdagen kom den stora finalen - vinnaren utsågs och meddelades! Jag är glad och stolt att kunna meddela att N. A. Sulway vann med den otroligt vackra Rupetta. Rupetta av N.A. Sulway

Tiptree Award är inte riktigt som andra priser. Dels är målet med den att hitta litteratur som "expand and explore our understanding of gender" i engelskspråkig sf/f-litteratur publicerad under året. Juryn är olika varje år och det är upp till varje jury att tolka vårt uppdrag. Målet är inte heller att hitta en nomineringslista och sen välja en vinnare från den, istället kan alla nominera på hemsidan och vi läser alla nominerade verk samtidigt som vi letar själva och så gör vi våra egna "shortlists". Efter det följer en utvärdering av vad vi läst med målet att åstadkomma vad Tiptree är kända för - hederslistan. De som hamnar på hederslistan är de verk som intresserat juryn mest under året och den används av många som en rekommenderad-läsning-lista ifall man är ute efter litteratur som inte bara är bra utan också gendermedveten.

Hela hederslistan finns här, med motiveringar för varje verk, och jag är ytterst glad över den. Det har varit en njutning att läsa alla dessa verk. Vi är också den första juryn som gett hederslisteplats åt ett musikaliskt verk - Janelle Monae, Electric Lady - så det var en spännande diskussion att följa.

Vinnaren kommer att firas på Wiscon i Madison i maj, och då ska jag dit och vara med.

The wonder of Wonderbook

Det är den tiden på året, och den tiden i den kreativa processen, att jag börjar leta efter inspirationslitteratur. Nanowrimo är runt hörnet och jag är mitt uppe i ett projekt som behöver en spark i ändalykten för att rulla över den tunga mitten. Och då, precis när jag behöver den som bäst, kommer Wonerbook i brevlådan. Den är skriven av Jeff VanderMeer, en hedersknyffel och vurmare för det fantastiska om jag någonsin mött en, och fylld av texter av andra stora namn inom fantastiken (Chuck Wendig säger sitt här). Det är en underbar bok för skrivande personer! Och det som är underbarast av allt - den tar fantastik på fullaste allvar. Det är inte så att man måste lista sig till hur man ska ta sig an de fantastiska dragen i sin berättelse mellan alla vanliga skrivråd i andra skrivböcker. Nej, hela boken är till för den som skriver fantastik! Och som om inte det i sig hade varit nog för att få mig att läsa med ett fånigt leende på läpparna så är den skriven på ett sätt som lockar fantasin och som hyllar det fantastiska, ovanliga och extraordinära.

Jag har bidragit med en pyttetext i den, och ett foto av Karin Tidbeck, och fick mitt exemplar hemskickat av förlaget som tack, vilket var en glad överraskning! Och ormen ser precis ut som jag känner mig i slutet av redigeringsomgångarna ... Ja, jag skulle säga att likheten är slående faktiskt.

Det här var vad jag svarade när Jeff frågade hur min redigeringsprocess ser ut.

Wonderbook gör mängder med saker som jag önskat mig av skrivböcker tidigare och en av de finare bitarna med den är att det finns mer material på nätet knutet till boken. Så även om den är tjock och väger en hel del (allt pappret är blankt och tjockt och fyllda med bilder) så finns det mer!

En rekommendation är att alltid ha en anteckningsbok till hands när ni läser den här. Jag säger bara det. Jag kan inte hylla den nog.

Här är en fin boktrailer: [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=FhjZTZxvtow&w=420&h=315]

Bokmässan är över

Det är över en vecka sen Bokmässan tog slut och jag låg utslagen i soffan och kontemplerade ett inlägg. Galet. Så det får bli en liten sammanfattning nu istället. Hellre sent ... eller? (jag har lagt upp bilder på instagram under tiden förstås) Jag åkte upp på torsdagen med kapten Karin i ett fullsatt bokmässetåg. I vanliga fall (dvs alla andra gånger jag åkt med det tidiga tåget på torsdagsmorgonen) har det stannat på Lisebergs station och en bekväm promenad från mässan. Så inte den här gången. Så jag hoppade av i Kungsbacka och tog ett lokaltåg istället för att åka till Göteborg Central och ta spårvagnen. Det visade sig vara ett trevligt val, om inte ett tidsbesparande eftersom det tåget var försenat och fortsatte att försenas, i princip alla på det tåget var också på väg till mässan och att konversera vilt främmande bokälskare är en bra start på fyra dagars bokfokus.

20131009-132355.jpg

Torsdagen på mässan glider omärkligt från mässa till mingel när många montrar tar fram vin och snacks och bjuder folk som stannar till och pratar. Jag tog chansen att träffa en massa av bokbloggarna på Printz Publishing, det är kul varenda gång jag kan sätta ett ansikte till bloggnamnet och eftersom jag har samma smak som flera av dem har jag använt deras uppdateringar på bloggar och twitter för att hitta programpunkter jag ville se. Det fungerar oväntat väl och på nästan alla saker jag hittade själv satt det ändå en rad med bokbloggare och höll ställningarna.

20131009-132602.jpg

För min del avslutades torsdagen med att hänga med Susanna Nissinen, alltid en trevlig upplevelse, och följa med henne till Bonniers mingel och därefter hem. Hon bor fint och fantasieggande i ett litet hus insmuget vid en bergsknall, ovanpå en gammal begravningsplats och gatuarbetet utanför gav oss massor att prata om (jag menar, fantasyförfattare, spökhistoriesamlare och arkeologer som träffas över ett rörläggningsschakt - kan det bli annat än livligt?). Stefan Hagel dök upp och gjorde oss sällskap för en sen kopp te och lite snack om skrivande innan det var dags att knyta sig. Jag sov på en madrass framför kaminen med en hund tryckt mot mina ben. Det var som ur en saga.

Morgonen efter gick genom ett dimmigt och frostigt landskap tillbaka till mässan och en dag full av trevliga föredrag och intervjuer. Jag såg Caitlin Moran göra en 20-minuters snabbintervju som golvade publiken med sin lättsamhet och humor, ofta på sin egen bekostnad. Hon började hela grejen med att berömma alla i rummet för att vi såg fantastiska ut, var vackra och inte behövde lyssna på tidningar eller industri som ägnar så mycket energi åt att säga motsatsen. Sen kommenterade hon mitt hår inför alla och kallade det sjöjungfruhår. Jag kände att allt arbetet med att få till färgen hade varit värt det, om inte förr så då.

Över huvud taget var jag väldans nöjd med min frisyr och den nya färgen. Tack till alla som kom fram och sa snälla saker och tusen tack till dem av er som kom fram och ville prata med mig om mina böcker eller få något signerat! Jag är så glad att det fungerade och att ni hittade mig!

20131009-132629.jpg

På fredagen gick jag och Jenny Milewski till Park. Det är tydligen vad man ska göra på bokmässan och eftersom jag aldrig provat förut vad det väl dags nu. Där hängde vi lite med Maria Friedner bland andra och pratade fantasy, paranormal romance och osympatiska hjältinnor. I övrigt såg vi tydligen en hel hop med kändisar, men eftersom jag är usel på kändisspotting var jag tvungen att få facit av Jenny.

Lördagen var min stora dag. Jag och kapten Karin skulle hålla vårt 20-minutersseminarium om steampunk och valde att klä oss som situationen krävde. Generellt tycker jag att det är för lite hall costuming på Bokmässan, så det var ju skönt att kunna lyfta den biten.

20131009-132525.jpg

Även om det inte rådde någon tvekan om att vi var utställare så var vi ett fint sällskap av sådana. Lördagen innehöll också en hel hög andra spännande föredrag: det om just osympatiska hjältinnor, Sofi Oksanens långa seminarium om sin bokserie, Kroppspanik-seminariet och flera författarprat i montrar. Vi avslutade dagen med drinkar tillsammans med en massa andra författare och sen middag med SF-bokhandeln. Jag var nöjd men fullständigt slut på kvällen.

Söndagen trodde jag skulle bli en lugn och försiktig dag fram till tåget hem. Icke! Jag började med att träffa min förläggare och prata framtid, sen gick jag förbi English Bookshop och fick ett signerat ex av Caitlin Moran, komplett med ett foto av oss två. I kön hade vi bildat fotokedja där nästa person tog en bild av den framför innan det var ens egen tur. Kön var kort och trevlig att stå i och mötet med Catilin var likadant, kort och trevligt.

20131009-132221.jpg

Flera föredrag jag riktigt sett fram emot låg på söndagen och om någon missat det: på söndagarna är det gratis för alla att gå på föredragen. Förstås hade fler än jag god smak och det var väldigt välbesökt där jag hamnade. Jag lyssnade på ett fantastiskt föredrag som Bea Uusma höll i om sin bok om Andrée-expeditionens öde. Min stora miss på bokmässan var att inte lägga vantarna på ett ex av hennes fina bok tidigt. Den med foton var slutsåld när jag väl kom mig för. Bland de andra föredragen var ett om Sherlock av Mattias Boström och ett om vintagekläder av Elsa Billgren och Underbara Clara. Och så till sist, efter en sista sväng på mässgolvet och en finlandssvensk vampyrbok, var det dags att åka hem.

Inte konstigt att det tagit en vecka att hämta sig.

Programmet för Finncon

Nu är det snart dags! Finncon! Jag ser verkligen fram emot att åka till Finland och se Helsingfors för första gången, träffa Maria Turtschaninoff igen och få prata med Aliette de Boddard om hennes blodiga och spännande Obsidian & Blood (jag är frälst på historiska deckare, ännu mer på förhistoriska deckare, och när det då dessutom är magiska fantasyhistoriska deckare i aztekisk miljö - what's not to love?), träffa alla de supertrevliga människorna från Åcon5 (jag hoppas att många av dem är där) och delta i ett gäng paneler. Det blir en läsning och intervju på söndagen också. Här är detlajerna för de hugade: Friday Doctor Who’s 7th Season, The Promise and Fall of (Puristamo 17-18) Kristoffer Lawson (m), Toni Jerrman, Nene Ormes, Henna Teitto, Elisa Wiik How was the last season of Doctor Who? What were the expectations and how were they met? What should we expect fromNovember 23rd?

Saturday eBooks: The point of view from a bookseller and a consumer (Valssaamo 11-12) Cheryl Morgan (m), Tommy Persson, Nene Ormes, Sari Polvinen World has changed, but is it for the better or worse? How has the digital revolution fared and how easy epublishing actually is?

Sunday Soundtracks for Books (Valssaamo 11-12) Jussi Ahlroth (m), Sar B. Elfgren, Nene Ormes, Mats Strandberg, Caitlin Sweet, The role of music in fiction is a tricky one. Do we need/want to listen to music when we write/read? Is there something specific that needs to be there, certain music that reminds us of something we’ve read? Do we "hear" music when we read about it? Is it possible to convey the sense of music via words?

Reading & interview: Nene Ormes  (Watti-Kela 15-16) Johan Anglemark (i), Nene Ormes

Hemma-hos-reportage och porträtt

Jag fick besök för några veckor sen av en journalist och en fotograf på gratistidningen City. De gjorde ett hemma-hos-repportage i min lägenhet och här är resultatet. Ur City Bo 120920

Jag är inte säker på om jag länkade till den stora intervjun i Skånskan och Norra Skåne tidigare? Den finns i alla fall här, på Caroline Alesmarks hemsida.

Ack, fåfänga!

Jag medger det. Jag letar efter blogginlägg om bokmässan och klänningar. Jag vill veta vad andra tänker ha på sig och jag vägrar skämmas över det! Jag till och med önskar att de kunde tagga sina inlägg så jag hittar dem. Det är alldeles för lite som kommer upp om man söker på 'klänning' och 'bokmässa'. Jag föreslår #mässdress. Illa sammansatt ord som inte kan förväxlas med något annat. Och dessutom kan det sträckas till att innefatta alla former av bokmässekläder. För att inte tala om att jag kan förvandla det till #kongressdress inför Kontrast veckan efter. Själv har jag köpt en ny klänning. Minsann.

EDIT: Malin the writer har klänningsfunderat.

Saker som hänt

Så, det var som sagt ett tag sen och det har förstås hänt en del trevliga saker som jag gärna skulle berätta om, så jag gör en sammanfattning: Det andra framträdandet i S:t Petri gick bra, men det var inte min förtjänst - hela grejen var att andra skulle berätta eller dela med sig av sina tankar om festivalen, minnen, upplevelser eller bilder  och det gjorde de verkligen! Jag fick höra saker som hänt under festivalen, saker som hänt folk nära deras hem, hur de sett fåglar som aldrig förr. Jag fick se bilder som tagits under veckan och lagts upp på twitter och instagram under #säramalmö. Sen fick jag fanart (wohoo! jag fick fanart! för första gången! *ahem*), bland annat en teckning av Hemming så som Udda skulle ha ritat honom. Dessutom fick jag en berättelse där en tjej skrivit in en karaktär i en av mina scener ur Särskild, en person som gömmer sig och ser saker som borde ha varit dolda för vanliga ordinära. Jag. Älskade. Det. Allt! Det var fint och generöst av alla som kom att dela med sig och att vara där och lyssna.

Dagen efter signerade jag i Bokia på Hansa - tack till alla som kom! Och på kvällen avrundade jag så släppveckan med ett litet drikmingel hemma hos mig. Folk visste vad jag behövde och dränkte mig i chokladpraliner. Jag skämtar inte. Jag har ett berg av praliner här och då har jag ändå ätit av dem i två veckor. Mina vänner känner mig, uppenbarligen.

På måndagen drog jag till Stockholm för att medverka på PunktMedis, Medborgarplatsens bibliotek, där de hade program för Stockholms zombievecka. Sara Bergmark Elfgren intervjuade mig och sen svarade jag på lite frågor. Vi stannade kvar och lyssnade på Maltört förlag som pratade om sin utgivning, och naturligtvis kunde jag inte motstå nytrycket av en bok om varulvar skriven på 40-talet. Underbar bok, vacker och intressant! Jag fick också träffa lite olika människor som tagit sig dit för att lyssna. Jag fick lägga handen på en läsplatta (den moderna signaturen), signera i ett par böcker, bli fotograferad och hälsa på lite bokbloggare. Sen tog Sara med mig på middag med några ur hennes bokklubb och det var en sanslöst trevlig kväll! Jag hoppas att få träffa alla igen under bokmässan eller på Kontrast.

Dagen efter det (har vi kommit till en tisdag för en evighet sen nu? ja det har vi nog) tillbringade jag på tåg, med hörlurar och en särdeles god bok. Jag fick äntligen chans att läsa klart det sista av Skalpelldansen av Jenny Milewski.

Så kom onsdagen, skrivtiden och förkylningen från helvetet. Alltså, inget skrivet men massor sovet. Och en oväntad hemma-hos-fotografering för en hemma-hos-intervju med City. När tidningen kommer ska jag (förhoppningsvis komma ihåg att) berätta det. På torsdag? Eller nästa torsdag? Hursomhelst var jag rätt utslagen ett par dagar där och sen var det tillbaka till jobbet.

Det roligaste sen dess är Hugo Awards. Det gladde mig extra mycket att det både var en bok jag verkligen, verkligen älskat som vann Best Novel (Among Others av Jo Walton, som jag älskar i övrigt också), men också att flera personer jag träffat stod på scen och tog emot sina priser. SF Squeecast vann för bästa podcast! Jag har fortfarande inte sett klart hela ceremonin, men den finns tackochlov att streama när man har tid. Jag sitter och önskar mig ett kommentatorspår till all kontext som ligger bakom skämten, utropen från publiken, och kanske till och med lite bilder på klänningarna. Jag vet att Kambriel hade gjort Cat Valentes klänning och den hade jag gärna sett närmare på.

Och Sara, jag har inte glömt att du utmanat mig, jag ska bara ta mig samman! Och jag har inte glömt att jag utlovade bilder, men datorn och telefonen vill inte prata med varandra. Får återkomma med det också. För att inte tala om alla fina recensioner jag fått och inte länkat till! Jag är hopplös.

En alldeles särskild dag

I fredags var den stora dagen, släppdagen för Särskild, och oavsett vad jag väntat mig av den så har det inte varit något i närheten av vad jag fick. På torsdagskvällen hade Sydnytt med ett litet klipp från en intervju (har jag hört, men inte sett, om någon har en länk får de gärna dela med sig), på fredagen hade TV4 lokalnyheterna också ett.

Jag hade blivit intervjuad av Sydsvenskan, Skånskan och City (s.22, 17/8)som alla hade med bild och intervju under fredagen. Och detta var bara innan jag kom till butiken för signering.

Väl där stod det blommor på bordet som folk lämnat åt mig under förmiddagen (alla blommorna var inte märkta, så ge er gärna till känna så jag kan tacka ordentligt!) och jag hade en liten skara som väntat på att jag skulle komma. Sen rullade dagen på med en jämn ström av människor som kom och pratade med mig om böckerna, om sinar tankar om ettan och sina förhoppningar om tvåan - tusen tack till er alla! Det är helt underbart att få träffa folk som läser dem så att jag har ansikten på er och inte bara en siffra i statistiken. Jag fick glada tillrop på mail, facebook och twitter under dagen och även om jag inte hann svara på alla så ska ni också ha tack! Telefonen blänkte till och jag såg att ni tänkte på mig.

Efter att butiken stängt så ställde mina kollegor till med kalas för mig och jag bjöd dem på bubbel i gengäld. Inte bara hade de byggt Turning Torso i skyltfönstret, de har backat mig under de här två åren och ställt upp när jag behövt vara ledig för bokrelaterade saker. Samt förstås lyssnat på mig när jag bitchat över min historia. De är lätt världens bästa kollegor.

Någon gång under kvällen fick jag veta att Kvällsposten/Expressen recenserat Särskild, en fin recension. Jag fick se recensioner från ett par bloggar också. Jag fick valda delar upplästa för mig och det gjorde mig alldeles rörd.

Vi gick tillsammans ner till S:t Petri kyrka, bakom Rådhuset vid Stortorget och kryssade mellan festivalfirarna för att komma dit. Det var en vacker kväll. Jag var helt i stämning när författarsamtalet skulle börja och Rebecka och Festivalgeneralen gjorde mig sällskap längst fram i kyrkan. Mittgången sträckte sig lång framför mig, så lång att ljudet har en fördröjning innan det kommer från dörren till altaret och detta enorma rum var det fullt av folk. Lite drygt 200 personer var där och jag hoppas att jag inte var den enda som kände den fina stämningen. Det var troligen den största händelse mitt skrivande har gett mig, och det var lätt den största publik mitt skrivande dragit! Tack till alla som kom! Jag hoppas ni hade trevligt.Min förläggare stannade kvar efteråt så att min mamma fick träffa henne. Enligt mamma hade de jämfört hur stolta de var över mig. Sånt värmer.

Under författarsamtalet pratade vi om festivalen, om de säras festival och om att göra Malmö till sin egen fantasistad och på Malmöfestivalens begäran kom jag med ett par utmaningar inför nästa fredag (den 24:e, kl 21.00 i S:t Petri) och nu vill jag bjuda in alla er andra till dem också. Jag vill veta:

Hur ser ditt fantastiska Malmö ut?

1. Malmös magiska platser: sätt nålar med beskrivning av dina magiska platser i M almökartan, som finns i St. Petrikyrkan hela festivalen.

2. Leta efter den Sära festivalen,sära platser och ting. Fotografera karaktären Malmö som du tycker att Malmö verkar vara i Uddas universum! Använd tag #Säramalmö. Lägg upp på Instagram, Twitter och Facebook - se resultaten här:http://www.briza.se/sara-malmo/!

2b. Om du inte hittar det du ser i ditt huvud på Malmöfestivalen eller Malmös gator: skapa själv och ta en bild av ditt verk och lägg upp. Ta gärna med din skapelse den 24 augusti.

3. Vad gör småbröderna på festivalen? Fotografera eller observera en fågel ...

4. Om du tar med en fjäder till St. Petrikyrkan kl. 21 den 24 augusti, kan du köpa en särknapp för den ...

Bilder från tillställningen i S:t Petri finns på Briza Maximas facebooksida.
Ni förstår att det kändes omtumlande och overkligt? Alla saker på en gång. Alla bilder av mig i tidningarna, alla saker jag har sagt, alla saker andra säger om mig, alla recensioner och allas gratulationer. Jag trodde att jag skulle upplösas av allt!
Och precis när jag tror att allt lugnat ner sig så dimper Skånskan ner med en söndagsbilaga där jag täcker hela omslaget och har ett helt uppslag plus extraspalt dessutom. Fotona är resultat av en av de lättsammaste och roligaste fotograferingar jag gjort. Och förutom att jag faktiskt gillar semikolon så känns jag vid allt annat som sägs i den. Men det var en väldigt surrealistisk upplevelse ändå.
Jag får återkomma med bildbevisen senare, det börjar bli sent och av någon konstig anledning är jag halvdöd, som en urvriden disktrasa, matt, trött och lättrörd. Och imorgon ska jag börja nästa projekt. Det är på tiden, jag har saknat skrivandet.

Dagen före den stora dagen

Imorgon är det dags. Släppet. Jag har mjukstartat med en recension i Smålandsposten och med att få se bilder på min bok i det vilda, i andra bokhandlar. Men i SF-bokhandeln i Malmö har den sk hårt släppdatum. Den kommer inte att säljas förrän imorgon och det sammanfaller med recensionsdagen. Så jag kan vara nervig inför båda samtidigt, på ett organiserat och komprimerat sätt. Jag har förberett mig så gott det går. Hela lunchrasten idag tillbringade jag med att försöka hitta min favoritpenna på någon av stans bok- och pappershandlar. Till sist hittade jag den på Matton, framgång! Nu har jag en hel hög, för framtiden. Först lär jag leta recensioner. Jag lovade mig själv för länge sen att inte läsa recensioner längre för det gjorde tråkiga saker med min skrivlust, men jag tror inte jag kan hålla mig. Man vill ju veta att någon läst! Jag får kanske be en vän eller maken att vara recensionssåll åt mig. Hursomhelst lär det vara kvickt överstökat och sen ger jag mig på det personliga fixet. Jag vill ha en slätstruken blus, jag har köpt en ny fluga för dagen och jag ska ta med mig klänningen för kvällens framträdande till butiken och byta om där. Jag har också lovat kollegorna champagne som tack för det fantastiska stöd de gett mig under de gångna två åren, så den får jag inte glömma.

Sen ska jag vara på SF-bokhandeln kl 12-18.30 och träffa de som vill träffas och skriva i vad böcker folk vill att jag ska skriva i. Kom förbi och säg hej om ni ändå är i krokarna! Beundra de två Turning Torso byggda av mina böcker som mina kollegor gjort i fönstret.

Sen blir det en snabb bit mat och ombyte för att vara fin och mätt till mitt livs största framträdande: Författarsamtal och boksläpp i S:t Petri på Malmöfestivalen! Det börjar 21.00. Har man inte haft chans att skaffa sig boken under dagen så finns den där på kvällen också. Och jag har med mig penna, jag lovar.

Om ni inte är här men ändå vill se och höra vad som händer så finns det andra chanser. Jag har för mig att TV4:s lokalnyheter och Sydnytt skulle ha ett litet inslag om boken och släppet, så det lär väl sändas imorgon. När jag hittar länkar så lägger jag upp dem.

Tack alla för glada tillrop och stöd här på bloggen och på facebook, det känns som en blandning av en tävling och julafton nu när man ska gå och lägga sig inför den stora dagen. Jag är nervös och uppspelt samtidigt. Om min kamera funkar bättre imorgon (den valde dagen att lägga av) så kommer jag att lägga upp bilder, troligen på instagram där jag är 'lindorm', facebook eller twitter, för den här bloggens bilduppladdning är inte den lättaste att hantera. Håll tummarna för mig, eller kom och hejja på!

Kom och träffas!

EDIT: Uppdaterad med länkar och lite mer information. De närmaste veckorna bjuder på en mängd saker för min del. Det är så många att jag tänkte samla alla på ett ställe:

Den 17:e augusti släpps Särskild och jag har blivit ombedd att göra en signering i SF-bokhandeln i Malmö. Jag kommer att vara där från kl 12-18.30 så det finns gott om tid för de som vill att komma förbi och skaffa sig en bok och prata lite. Särskild börjar på första dagen av festivalen, så vad kunde vara lämpligare än att börja läsa den på första dagen av festivalen? (här är facebookeventet)

Har man inte möjlighet att dyka upp under den tiden så misströsta inte, jag har nämligen den stora glädjen (och helt enorma stoltheten) att meddela att jag kommer att medverka i Malmöfestivalens program! Fredagen den 17:e, kl 21.00 kommer jag att prata om böckerna, om mitt Malmö och om skrivande med Rebecka Eriksson på S:t Petri. Det kommer att finnas möjlighet att skaffa sig en bok där istället om man vill. Jag kommer också att utmana alla att se på festivalen med de säras värld i åtanke och skicka bilder eller beskrivningar till oss. (här är facebookeventet)

Skulle man sen inte ha haft tillfälle alls under den 17:e så kan man istället komma och träffas och prata på festivalens avslutningsdag, den 24:e augusti, även det i S:t Petri och även det kl 21.00. Det är också tillfället då vi visar upp resultatet av utmaningarna under veckan. (här är facebookeventet)

Och skulle man vara fast i huvudstaden under veckan så kan man istället komma till PUNKTmedis den 27:e augusti, där jag deltar under en kväll med mängder av intressanta punkter. Såhär står det på deras facebookevent:

18.00-19.00 Har du en zombie-, fantasy- eller science fiction-historia i byrålådan? Kom och pitcha din manusidé för förlaget Styxx Fantasy! Speed dating på max 5 minuter mellan förhoppningsfulla författare och förlag. Hämta nummerlapp i informationsdisken från 17.45. 18.00-20.00 Apart Förlag presenterar och säljer de fyra volymer av den tecknade serien "Walking Dead" som hittills kommit ut på svenska. Dessutom kommer det finnas tillfälle för dig som önskar att bli porträtterad som zombie! 18.30 Författaren Nene Ormes berättar om sin senaste roman, ”Särskild”, fortsättningen på den urbana fantasy-romanen ”Udda verklighet”. Den utspelar sig i Malmös andra värld och ”skildrar vår nutida verklighet, fastän mer fantastisk.” 19.00 I gamla tiders Sverige fanns en rik folktro rörande varulvar. Ella Odstedt bok ”Varulven i svensk folktradition” från 1943 publiceras i dagarna i nyutgåva. Malört förlag berättar om våra förfäders föreställningar om människor som förvandlas till mordiska rovdjur.

Det verkar bli intensivt i slutet av månaden. Jag kan knappt vänta!

Åconrapport, bättre sen än aldrig

Det har gått en vecka sen Åcon5 och jag har tillbringat den veckan i säng eller soffa med en överjävlig förkylning, så jag beklagar bristen på rapport. Nu: bot och bättring! En av fördelarna med att vara sist med att rapportera är förstås att det redan finns en del att läsa och en del bilder att titta på. Johan och Maria på Tystnad har till exempel skrivit rapporter och gjort bildrapporteringar (här och här), det finns en på storify och det går att använda #åcon5 på twitter ett tag till i alla fall.  Åka har pratat om den och Karin Tidbeck har sagt sitt, har vi tur kommer Tero (en av arrangörerna och den som hade hand om hedersgästen) att berätta mer om sin upplevelse senare, likaså Bokmalen. Det finns säkerligen fler och om jag hittar dem ska jag fylla på. Men nu över till min:

Vi var tre entusiastiska författare som gav oss av från Malmö med skrivblocken under armen och chokladen i högsta hugg. Första biten av resan lades på att planera ett framtida gemensamt projekt. Vi tog tåget till Stockholm där sen våldgästade Glorybox-Sara, blev behandlade som besökande dignitärer och pratade strunt hur länge som helst. Det i sig blev inte problematiskt förrän dagen efter då vi förväntades stiga upp kvart i alldelesförtidigt och ta oss till färjan. Och färjan sen. Jösses. Det är något väldigt nära helvetet att lyssna på skvalmusik, live-muzak och hockeyreferat kombinerat med sockerhöga barnskrik och casinomaskiner. Nästa gång blir det hytt, sanna mina ord.

Mariehamn var däremot förtjusande och skärgården ut ur Stockholm och in på Åland var helt bedårande. Vi kom fram på torsdagen, checkade in, fick våra namnskyltar och gav oss ut i jakt på kaffe och choklad. På kvällen var det en Squee-panel där folk diskuterade saker de verkligen gillade och Linda Meleys Castle Waiting nämndes av flera, samt tv-serien Middleman och Shirley Jacksons We Have Always Lived in the Castle. Jag har satt alla på min 'att göra'-lista. Spuee-panelen var modellerad på SF Squeecast, den podcast som Cat är med i månadsvis, och precis som med panelen är podcasten trevlig just för att det handlar inte om att dissekera saker utan att hylla något på sakliga men känslomässiga grunder. Jag har lyssnat på alla SF Squeecast-sändningarna och Cat talade sig så varm om Medea the Sorceress av Diane Wakoski att jag faktiskt köpt ett ex. Jag läser poesi. Frivilligt. Det är den typen av inflytande det har att tala sig varm om något.

På kvällen gick vi och såg en specialvisning av Iron Sky, som var 'Allå, 'allå, 'emliga armén fast med nazister på månen. Mycket trevlig biograf i gamla 30-talssalonger och en mycket trevlig publik att se den med.

På fredagen började jag med att följa med på en chokladresa till ett litet chocolaterie i det gamla posthuset i Ekerö och det var fantastiskt gott, skönt att komma ut och röra på sig och roligt att se något annat av Åland än bara Mariehamn. I bussen pratade vi bland annat mardrömmar och underliga drömmar i stort. Jag har haft min beskärda del av underliga drömmar den senaste tiden, de flesta om odöda djur. Fråga inte. Jag har ingen aning om varför.

Jag deltog inte i provningen utan satt och preppade för hedersgästintervjun med Cat Valente. Ja, det var ju därför jag kommit dit och det var den stora grejen med hela resan. Cat jagskojarinte Valente! På riktigt! Jag är full av häpnad och beundran inför hennes skrivande och Palimpsest har varit en av mina favoritböcker de senaste åren. Inte bara min förresten, den har ju vunnit priser och blivit omtalad och listad bland de bästa av de bästa av personer med större tyngd än mig, men ändå! En favoritförfattare på plats! Resan var också färgad av att jag läste hennes novella Silently and Very Fast under resan.

Hedersgästintervjun gick bra tycker jag. Hon är väldigt lättpratad, svarar roligt och jag var så förberedd man kan vara med ett sådant uppdrag. Hon är helt galet produktiv, om ni inte kollat in hennes produktion ännu så är det läge nu, och det speciella med henne är att hennes historier ligger så nära hennes eget liv att det var svårt att separera dem. Jag kunde inte skilja hennes verk från hennes egen livstidslinje utan vi kryssade fram mellan de punkter som lett till de senaste verken och hon berättade för oss om sina föräldrar som var inom teatern, om hur hon återberättat samma historia om och om igen som lite flicka för att försöka hitta sanningen mellan de olika versionerna, om hur hennes resor färgat hennes text och om hur hennes klassiska utbildning omsluter hennes skrivande samtidigt som hennes fascination för folksagor är källan i skrivandet. Hon berättade om sina ryska svärföräldrar och sin svärfamiljs berättartradition, om sin kärlek till Maine och den lilla ö hon bor på, om hur hennes barnbok The Girl Who Circumnavigated Fairyland in a Ship of Her Own Making (eller Fairyland, ifall vi vill vara informella) blev till, som kapitelbok på nätet där man kunde donera vad man ville, och hur den tog henne igenom en svår ekonomisk period. Hon nuddade vid priserna hon nominerats för och priserna hon vunnit, hon nämnde hur hon anklagats för att försöka smyga in poesi i fantasyn (oh no!) och hur hennes liv ligger nära Snövit. Sen avslutade vi med att tala om hennes decopunk-bok som jag ser så mycket fram emot.

Hon var rasande trevlig och jag är väldigt tacksam för att jag fick chansen att göra intervjun. Jag hoppas att andra hade lika mycket ut av det som jag.

Fredagskvällen avslutades med en besynnerlig frågesportspanel som jag blev rekryterad till. Den hette Never mind the Buzz Aldrins och gjordes i lag. Jag hade Cheryl Morgan och Åka i mitt lag och det var tur, för ensam hade det aldrig gått. Den eminenta lekledaren var Ben, redaktör på Enhörningen. Traditionellt så är det tydligen rejäla fester på kvällarna på Åcon (jag misstänker att det gäller alla kongresser, men här är det något förväntat) och den första festen innehåller en tradition jag missade: att måla en ung man. Som i kroppsmåla. Årets färg var lavendel. När festen flyttade ut i korridoren och jag blivit väckt av den ett par gånger gick jag ut och sällade mig till skaran. Då fick jag beskåda den lavendelblå mannen, hänga med Kontrasts kongressledning och se gryningsljuset över skärgården innan jag gick till sängs igen. Mycket trevligt.

På lördagsförmiddagen gick damerna och jag till kafé Svarta katten och satt och skrev ett par timmar. Vi hade gjort oss förtjänta av det tyckte vi. Jag är så spänd på att få sätta igång med nästa skrivprojekt att det är tramsigt rent!

Resten av lördagen var full av paneler. Jag var med och pratade om den svåra andraboken, Karin T var med och pratade om postmodernism i fantasy, sen höll hon i ett samtal om sagor i fantasy som Karin W satt med i panelen på och de var båda med och pratade om kvinnoroller i fantasy. Dessutom hade Cat sitt hedersgästtal och det gavs möjlighet att ställa frågor, hon berättade om sin arbetsdag, om sina framtdia planer, om Edinburgh.

Och om man inte är övertygad om hennes förtjusande kvaliteter än så kan man läsa här.

Lördagen avslutades med en frågesport även den och även denna gång blev jag rekryterad att vara med. Det var Just a speculative fiction minute! som gick ut på att publiken valde tema, nyckelord och i viss mån handling, lekledaren avslutar med en fullständigt vansinnig titel och sen skulle en ur panelen (Eemelie, Cat och jag) berätta på en minut vad det var för verk det handlade om. Cat gjorde ett lysande Bonsai Kitten Manifest och Eemeli berättade ytterst minnesvärt om en skyttegravserotika med extra lera och fordon. Om jag förstod publikreaktionerna rätt så var min bergmaneska diskbänksrealism med relationsproblem och zombietentakler mitt eget bidrag till kvällen. Jag inser att jag inte återberättar det bra nog, men det var faktiskt helt galet roligt!

De tre musketriserna gick och la sig tidigt (berättade jag att Karin T gav oss tillnamn för att skilja på Karin och Karin? Inte? Nå, vi hette Slaktaren, Dräparen och Stryparen under resan) eftersom vi började hemfärden sjukt tidigt dagen efter. Om det var några fler kongressäventyr så skedde de utan oss.

Åcon var en sjuhelvetes trevlig upplevelse!

Det var förstås trevligt att sätta fötterna på Centralen också, men det hade eventuellt mer att göra med de 13 timmarna på resande fot, färjan och tåget hem. Och sen blev jag som sagt sjuk. Även det en kongressupplevelse, talar folk om för mig ...

(bilder har dykt upp efter hand på min tumblr och mitt twitter)

Skrytbart: Sara och Mats och deras Eld

Idag har Eld recensionsdag och jag är extra glad för Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg som nu får ta emot berömmet och hyllningarna efter sitt arbete med uppföljaren till Cirkeln. På Saras blogg och på Cirkelns facebooksida kan man hitta bilder på recensionerna och länkar för de som vill läsa. Själv har jag undvikit dem eftersom jag inte vill bli det minsta spoilad inför min egen läsning. Snart, snart är det bara jag och Eld. Då jäklar tänker jag ligga uppe till sent på natten och njuta. Tills dess: Grattis till Sara och Mats!

Och i brist på andra bilder eller länkar får ni här lite bilder från deras boksläpp i Stockholm:

Som synes var det väldigt trevligt. Vi hade sen den stora glädjen att ha Sara och Mats nere i Malmö på signeringsbesök i SF-bokhandeln. Här finns bild på det, och här finns Simons omnämnande av samma. Så om ni inte läst Cirkeln ännu är det läge för det, så ni kan kasta er över Eld sen. Sista delen, Nyckeln, ska enligt utsago komma till hösten 2013.

Författarglamour

I veckan har jag varit i Lund och pratat författarskap tre gånger, på tre olika punkter för Litteralund, och som en av de inbjudna var jag också gäst på ett mingel på torsdagskvällen. Det är en av de där tillställningarna som jag hade fantasier om innan jag började skriva, där författare står och småpratar med varandra, nonchalant lutade mot pelarbord med glas och tallrikar balanserade i händerna. Jag föreställde mig att konversationen skulle vara lysande och att det vore makalöst att få vara en del av det. Sedan jag debuterade (och strax innan dessutom) har jag blivit bjuden på ett gäng av de här tillställningarna och det har verkligen varit som jag föreställt mig, med det lilla undantaget att det inte rört sig om just mitt skikt av författande. Det har varit sprudlande konversationer (är jag övertygad om) som handlat om tysk samtidsprosa, den franska romanens skillnader mot den svenska, om Augustpriset och om händelser som jag inte har någon referens till alls. Om svenska, stora namn som jag inte läst, eller i vart fall inte läst det verk som diskuterades. Med andra ord: det har varit roligt, men jag har alltid känt att mina referenser har fallit lite utanför ramarna. Det är inte alla som är bekväma med liknelser med Tolkien, Star Wars eller Harry Potter - varken dramaturgiskt, citatvänligt eller upplevelsemässigt.

Nå, denna vecka har varit helt annorlunda. LitteraLund hade fantasy som fokus och hedersgästen från USA, Josephine Angelini, var fantasyförfattare - liksom Maria Turtschaninoff, Niklas Krog, Elin Fahlstedt och jag. Så när vi stod och hängde vid ett bord tillsammans med Stefan Ingstrand (moderator extraordinär), Therese Granwald (handledare och skrivlärare extraordinär) och Lisa Sjöblom (illustratör extraordinär) rörde sig all konversation i cirklar jag kände mig hemma i. Det var helt lysande! Det var faktiskt precis vad jag trodde att alla de här tillställningarna skulle vara. Jag kände mig lyckligt lottad att få diskutera bokbranschen i Finland kontra Sverige med Maria och inte behöva göra skillnad för genre, eller prata om tolkningar av underjorden med Elin och när alla pratade om Ursula Le Guin så behövde vi inte referera böckerna för någon.

Jag hade dessutom väldigt roligt på alla föredragen och blev nästan gråtmild av den fina och engagerade publiken. Vilken vecka!

(EDIT: Röster om festivalen går att hitta lite varstans bland annat på en skolbiblioteksblogg och hos Pricken )

Den är inte över än heller. Idag bär det av till Jenny Milewskis släppfest och presenten är inslagen efter Skalpelldansens tema.

Men sen är det raka vägen marsch tillbaka till redigeringsarbetet. Det jagar mig. Jag känner det dra som ett svart hål. Då är det skönt att kunna hänga här, på the event horizon, ett tag och njuta av det som alla andra tror att författare ägnar sig åt jämt.

Hoppas ni alla har en fin helg!

Hedersuppdrag: Intervjua Catherynne Valente på Åcon 5

Ja, ni hörde rätt! Jag har blivit anförtrodd uppdraget att intervjua Åcons hedersgäst Catherynne Valente! Så om ni redan nu har några frågor ni önskar att den ojämförliga Valente ska svara på kan ni lämna dem här och jag lovar att återkomma med svaren. Eller så kan ni förstås komma till Åland, jag har hört att det är vackert och det finns tydligen ett par biljetter kvar! 17 maj i Mariehamn, det kommer att bli toppen!

Tills dess, om ni inte har läst hennes Palimpsest eller The Girl Who Circumnavigated Fairyland in a Ship of Her Own Making så är det hög tid för det nu. Deathless har kommit i storpocket också, och det finns två fina samlingar som heter The Orphan's Tales: In the Night Garden och The Orphan's Tales: In the Cities of Coin and Spice.

Hon har vunnit en drös med priser och blivit nominerad till fler, hon har en spännande blogg med mycket läsvärda inlägg, hon har varit med i flera antologier och har sysslat med annat konstnärligt skapande förutom skrivandet och det ska bli otroligt spännande att träffa henne.