Liebster-inlägg

En vän, Perny, nominerade mig och tio andra till Liebster och hittade på en serie frågor för oss att svara på. Så det tänkte jag göra. 

  1. Vilken bok läser du just nu? The Incorregible av Harriet Dumont. Det är piratfantasysnusk och det första jag läser av henne. Har inte hunnit långt men är väldigt road än så länge. Omslaget är gjort av min otroligt begåvade kollega Myra Sjöberg.
  2. Vilken typ av böcker tycker du bäst om, varför? Jag läser allra mest fantastik, men inom den genren läser jag brett. Jag föredrar böcker som tar mig med på något fantastiskt och har svårt för strikt diskbänksrealism. Jag sitter hela tiden och väntar på monstret. Men bland mina absoluta favoriter finns böcker som är hyperrealistisk fantastik, som tex Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist som blandar vardagligt och övernaturligt.
  3. Hur många böcker uppskattar du att du läser på ett år? Ca 50-55, en per vecka i snitt. Jag har fört statistik sen jag började jobba i SF-bokhandeln så jag har rätt bra koll. I år kommer det att bli färre, det kan jag redan se.
  4. Vilken årstid läser du flest böcker, varför? Det är inte årstidsbundet utan har med mitt skrivande att göra. Om jag skriver intensivt så läser jag inte. 
  5. Föredrar du tryckta böcker eller e-böcker, varför? Tryckta. Jag verkar komma ihåg dem bättre, även om det är ren underhållning. 
  6. Hur hittar du böcker som du vill läsa? Jobbar i SF-bokhandeln så jag läser nyhetskataloger, pratar med andra som jobbar i branschen och tar rekommendationer från vänner.
  7.  Var är din favoritläsplats? Soffan.
  8. Vilken bok längtar du efter att få läsa just nu? Last First Snow an Max Gladstone. 
  9. Vad får dig att vilja läsa om en bok? Det gör jag väldigt sällan, men vackert språk, spännande struktur eller oväntad upplösning. Tror jag. Eller kanske om den gjort ett bestående intryck på mig och jag vill se vad som gjorde att det blev så.
  10. Läser du många böcker på samma gång? Oftast inte.

Sen är det meningen att jag ska skicka frågorna vidare, men jag är inte bra på sånt så jag gör den andra traditionella saken istället, jag bjuder in alla som vill att svara på Pernys frågor och länka till dem i kommentarerna här så att alla kan se. Eftersom det är frågor om läsning är jag förstås nyfiken på hur folk har det. 

Egyptologihumor

Jag la upp den här på fb för några dagar sedan, men eftersom jag inte kan sluta skratta åt den (minerna! katt i låda! attityden!) så är jag tvungen att dela den här, så att min moster (som var orsaken till att jag läste egyptologi) kan se den och så att jag kan leta fram den senare. När jag behöver ett respektlöst skratt. (från tumblrn PaganSquare)

November

Så var det då november. Denna månad jag alltid och aldrig vet vad jag ska förvänta mig av. Först är det Allhelgona som för mig som gammal goth och allmänt melodramatisk person var väldigt viktig. Gå omkring i mörkret och tänka på döden. Sitta på kyrkogården och ta in ljusen och hösten och döden. Tacka mina lyckliga stjärnor att större delen av min släkt och min familj har hälsan och inte ligger under mark riktigt än.

Sen är det den tredje och min födelsedag. Jag älskar att fira födelsedag! I butiken förväntas vi ta ledigt på den dagen och göra något riktigt mysigt för vår egen skull. Så jag brukar få frukost på sängen, sen gå och fika, sitta och lyxskriva, göra mig fin på kvällen och gå ut och äta middag med maken. I år blev det annorlunda (han var sjuk, jag var sliten) så frukost i soffan med tecknat, bjuda kollegorna på finkaffe och hämta en bok i butiken, sushi och tv-serier och lite småskrivande hemma. Men jag fick en enorm Malmö-karta i present och hade bästa sällskapet, så det gick ingen nöd på mig direkt.

Sen är det hösten, tidsomställning, jämngrått, regn och snö - men i år har vi haft halvsommar tills nu och allt är ur led. Mörkret och det gråa är här förstås men löven på träden har fortfarande grönt i sig och gräsmattan växer (tro det eller ej) och inte en dag under 10 grader. Galet.

Resten av november innehåller också NaNoWriMo, som vanligt, och jag kommer inte att göra den precis som man ska, som vanligt. Det är månaden då det finns folk över hela världen som försöker få ihop 50 000 ord på 30 dagar, helst i form av en roman. För min del blir det att jobba vidare på en redan befintlig roman men försöka följa med i det sug som alla de andras ansträngning ger. Och för dem av er som också är med i skrivdraget så finns här ett par tankar kring att ha 1667 ord flåsande en i nacken varje dag, från Max Gladstone som vet vad han pratar om.

Och så kommer november att avslutas med julhetsens början och det är alltid intressant att se när det tar fart och hur det blir. Julhandeln i bokhandeln är för det mesta trevlig och det är alltid kul att försöka hjälpa folk att hitta den perfekta boken till familjemedlemmarna. Ifall man trodde att läsning var dött så har man inte sett en bokhandel i juletider. I alla fall inte vår bokhandel.

Närsomhelst nu kommer vintern också. Jag är ok med att den väntar lite i år, även om jag inte kan sluta tänka att det är på grund av den globala uppvärmningen. (döden döden)

Om ni kör NaNoWriMo så låt mig gärna veta, jag kan heja på er även om jag inte är draghjälp på andra sätt (där är jag 'lindorm').

Novelltävling och skrivmaratonkväll!

Nästa vecka ska jag delta i ett otroligt roligt projekt. Det är första delen av en app som knyter en berättelse till en fysisk plats och de har bestämt sig för att använda Udda verklighet som sin första skattjaktsroman. Jag är väldigt glad över att de valde min bok och ser fram emot att prova resultatet. Men! Som ett steg på vägen gör Stadsbiblioteket och MyStoryTours ett evenemang där ungdomar bjuds in för att skriva en stafettnovell och testa att lägga in den i appen och sen gå ut och följa resultatet! Det är den 29:e oktober kl.17-23 och novellen som ska skrivas har förstås skräcktema. Jag kommer att vara där och prata om skrivande som uppladdning för att dra igång.

Så är du ung, i Malmö och är sugen på att skriva tillsammans med andra som gillar samma så ska du förstås komma! Läs mer på facebookeventet.

mystorytours

Men det här är ju ingen tävling, tänker då den uppmärksamme, och det är helt rätt. Förutom den här kvällen så utlyser Stadsbiblioteket en novelltävling om Malmö. Skriv en kort berättelse om ditt Malmö där staden är skådeplats för ditt äventyr och var med och tävla om 1500 kr i presentkort på SF-bokhandeln! Mer information finns på facebookeventet ovan, eller så kan du maila info@mystorytoursmalmo.

Jag har skrivit "ungdomar" här och det är medvetet lite löst formulerat för på informationen står det 15+, men jag har kollat med biblioteket och om man är något yngre så gör det inget, för att delta den 29:e behöver man målsmans tillåtelse, men för att skriva novellen behövs inget annat än skrivlusten!

Tipsar om böcker på Kulturkollo

Inför mässan blev jag också tillfrågad av Kulturkollo om boktips och passade på att prata om två av mina senaste favoriter bland författare (ingen av dem var aktuella för mässan, olyckligtvis, men jag träffade båda på Worldcon så det är inte synd om mig): Ann Leckie och Max Gladstone! Och om det behövs ytterligare lite ord om Max Gladstone så publicerade han en beskrivning av varför han skriver just den här serien på tor.com, tillsammans med en förhandstitt på omslaget till nästa bok. Det är så man blir tokig av boklängtan!

Och här är hela bilden på Ann Leckie och hennes Hugo-raket (och mig):

 

20141001-094135.jpg

Bokmässan med schema!

Årets svenska bokhändelse är runt knuten, imorgon smäller det! Fyra dagar av tusentals männikskor, hundratals programpunkter, omöjligt många böcker att läsa och mängder av författare att träffa. Jag kommer förstås att vara där och här är mitt schema:

Torsdag 15.00-15.45 på Seriescenen pratar jag skräckserier med en panel av kunniga.

Fredag 16.00 i SF-bokhandeln nere på stan spelar jag in Fantastisk Podd med ett gäng från de andra grupperna.

Lördag 12.30-12.50 blir det seminarie i sal F5 (seminariekort krävs) om episk fantasy med Karin Waller. Vi ska lägga ut texten om alla de olika delarna av episk fantasy och peppra publiken med boktips.

Söndag ska jag bara glida runt och titta. Som vanligt är alla hjärtligt välkomna att komma fram och prata med mig om de vill. Jag är lika lätt att känna igen som förra året, det turkosa håret är kvar!

I morgondagens Fantastisk Podd pratar vi i malmögruppen om fenomenet 'författaren på offentlig plats', som uppvärmning till mässan och att vara offentlig där. :)

Stockholm och Swecon och Steampunkfestivalen i Gävle

På onsdag nästa vecka (25/6) stannar jag till i Stockholm för att tillsammans med Chris Wooding prata och signera i SF-bokhandeln i Gamla stan. Om ni är i Stockholm och kan tänka er att ha vägarna förbi blir jag förstås glad och om ni har kommenterat här eller twitter/facebook/instagram tidigare så får ni gärna ge er tillkänna, sånt är alltid kul att veta! Här är facebookeventet för det. Sen fortsätter vi båda till Gävle för Steampunkfestivalen där. Programmet för den och årets Swecon har kommit och jag ska vara med på några paneler och dessutom göra en intervju. För de intresserade är mitt schema som följer:

Fredag kl. 18-19.

Panel: Är min fantasy fin nog? Skillnader i smak är berikande, och att kunna uttrycka sin smak är en bra sak. Men det är lätt att grupper -- inom till exempel sf-fandom -- bygger hierarkier där vissa sorters läsning är förknippat med högre status. I små och slutna kompisgäng är det kanske inte så problematiskt att odla en intern smak och hylla en intern kanon medan annat sågas. Men det blir en annan dynamik på till exempel sf-kongresser eller i större forum online. När personer som uppfattas som tongivande uttrycker sig på ett sätt som kan ses som nedlåtande om vissa typer av fantastik, då kan hela grupper känna sig uteslutna eller nedvärderade. Deltagare: Nene Ormes, BLW, Sofia Karlsson, Simon Lundin. Moderator: Anna Davour

Fredag kl 21-22.

Intervjua Chris Wooding.

Lördag kl 12-13.

Panel: “Det ska bli en trilogi”. Robert Jordans ord “It’s going to be a trilogy” är lätta att skratta åt med facit i hand. Men hur går det egentligen till att skriva berättelser som sträcker sig över flera böcker? Några författare ger oss svaren. Deltagare: Anders Björkelid, Nene Ormes, Anna Blixt, Erik Granström.  Moderator: Elin Holmerin.

Lördag kl 14-15.

Panel: Troll och andra väsen. Författarna från Fantastisk podd spelar in ett specialavsnitt inför publik och diskuterar nordisk folktro i fantastiken. Deltagare, antagligen: Anders Björkelid, Oskar Källner, Kristina Hård, Erik Granström, Nene Ormes, Karin Tidbeck.

Lördag, 15-16.

White privilege and the dark side of Steampunk. White privilege, the situation where white and European is "normal" and everything else is the exception, might be seen as part of steampunk per construction -- seeing that London and Queen Victoria have special status in this field. Steampunk is often criticized for uncritically glorifying an historical period and a cultural perspective that has many problematic aspects: colonialism, racism, opression, and so on. Attempts to broaden the perspectives in steampunk are often dismissed with "but then it's not steampunk any more!" At the same time, the focus on a time of change makes it possible to put a spotlight on all of these problems, and more. Deltagare: Anders Blixt, Nene Ormes, Miriam Rosenberg Rocek, Chris Wooding. Moderator: Hillevi Pleijel

Söndag kl 11-12.

Panel: Diskbänksfantastik. I vilken mån hittar man diskbänksrealism inom fantastiken och fyller den olika funktion i olika genrer? Är skräcken, som ofta tar avstamp i vardagen, bättre på diskbänksrealistiska skildringar än den ofta mer episka fantasyn - eller är det mest en fördom? Och hur benägen är en idégenre som science fiction att grotta ner sig i vardagens detaljer? Deltagare: Elin Holmerin, Nene Ormes, Martin Halldin, Johan Jönsson

Förutom det så kommer Fantastisk Podd att ha ett bokbord där jag finns med jämna mellanrum (för prat, signering eller annat) och jag ska vara med i balen på lördagskvällen. Om jag bara hittar en klänning att ha på mig, vilken gammal trasa som helst duger ju inte för bal!

Boksläpp: Malmös feministiska röster

Malmös feministiska röster har släppts! En bok jag är med i! Den släpptes nu under Nordiskt Forum som jag verkligen önskar att jag varit närvarande för och jag hoppas att många av er har chansatt gå dit.

Boken har hunnit få lite uppmärksamhet i tidningar och lokalpress och jag är så stolt över att ha fått vara med och skriva en text om hur jag ser på mig själv som feminist och hur det påverkat mig. Fotot är förstås också en bonus, det är alltid tacksamt att när en kamera gillar en sådär.

Men Nordiskt Forum har en massa annat spännande också - nörfeminismpanel och teckna seriehjältar och en hel hög med spännande föredrag (bland annat om boken) och talare. (Karin Waller, kapten Karin för er, är med och pratar om nörderier, bland andra)

 

 

 

Framme!

Jag har kommit en bit på vägen på min resa och klarat av flera etapper.

20140527-110914.jpg

Malmö-Köpenhamn: det var tidigt som tusan men annars inga problem. Nya resväskan var större än jag behövde men precis så lättrullad som jag jag hoppats.

20140527-111036.jpg

Köpenhamn-Heathrow: flyget var i tid och när jag väl kom fram hade jag ju redan researchat hur de olika terminalerna såg ut så jag satte mina springskor i bruk och rusade genom första terminalen, var siste man ombord på en transferbuss (som tog för evigt, ärligt jag misstänker att vi körde i cirklar) och framme i tid för att rusa till min gate. Kom fram i tid för boarding och då slår lagen om alltings jävlighet till. Där stod jag svettig men triumferande och så är personalen fast i trafik och flyget blir en timme försenat. Jag tillbringade tiden med att sörpla i mig en kaffe tillsammans med en hemresande amerikansk militär. Hans kort hade blivit avvisat av kaffemaskinen så jag bjöd på en kopp och vi hade en lång konversation som rörde sig i cirklar kring moral. Mycket intressant. Så jag var på gott humör, om än lite stressad av att jag kanske skulle missa första bussen till Madison på grund av förseningarna. Men det var inte mitt största problem, nej nej, det kom när jag satte mig på planet.

Heathrow-Chicago: Se, det finns inget så jäkligt under en resa som att inte ha fungerande skärmar framför sig. Och nu pratar jag inte om för egen del, visst det hade varit kul med en film men inte nödvändigt, nej, det är för min sätesgrannes skull. Om hans skärm hade funkat hade han tagit sina hörlurar och varit tyst hela resan, det är jag säker på. Istället pratade han med mig hela vägen. 6 av 8 timmar. Och det hade varit ok om han inte varit en riktig tratthatt. Jag föraktar tratthattar. Han å sin sida föraktade mig öppet under resan, så det jämnar väl ut sig.

Chicago-Madison: Jag hann få mitt bagage, ta mig igenom tullkontrollen och hade just tid nog att antingen köpa en flaska vatten eller ett toalettbesök, inte båda. Så jag gjorde det kloka valet och tillbringade 3,5 timmar törstig men annars bekväm på bussen. Den hade wifi och jag fick chans att uppdatera mig om världens tillstånd (samt beklaga mig förstås, vad är uppkoppling annars till för). Landsbygden runt Madison är verkligen vacker och den känns väldigt hemtam. Det är lätt att förstå varför så många skandinaver bosatte sig i de trakterna. Madison självt är väldigt gulligt (det lilla jag såg av centrum i alla fall), mycket cyklar, många uteserveringar, låga hus med charmiga vinklar och vrår, massor av god mat, mycket varmt. När jag klev av bussen och började rulla mot hotellet fick jag en komplimang redan vid första övergångsstället och det bara fortsatte. Det var håret förstås. Men jag hade haft rätt när jag sa till en av organisatörerna att "jag brukar beskriva mig som hon med turkost hår, men jag misstänker att det betyder mindre på Wiscon än annars". Vi var många med färgglada hår!

20140527-110207.jpg

20140527-110737.jpg

Wiscon: förtjänar sin egen post, men om det inte blir av så låt det vara sagt att jag hade väldigt roligt, träffade många roliga människor och fick lov att vara med och dela ut Tiptree-priset till en helt underbar och överväldigad Nike Sulway. Uppdrag avklarat!

Madison-Chicago: Jag fick skjuts i bil med en grupp mysiga människor som gjorde övergången mellan kongress och verklighet lättare (höll på att skriva 'vardag' men det är det verkligen inte).

20140527-105444.jpg

Chicago: såhär lång är det lägenhetshäng med charmiga katter, vacker balkong, gott kaffe, lokalbryggd öl och mumsig mat. Jag sov tio timmar och det behövde jag tydligen. Men nu är sötebrödsdagarna över och det är dags att skärpa mig ordentligt så jag får något skrivande gjort. Dödslinjer väntar inte på någon.

20140527-105335.jpg

Sf-böcker som förutspådde framtiden

Jag blev tipsad om den här länken idag (tack, Micke!) och det är något som folk ofta pratar om i butiken: vilken science fiction-litteratur har inspirerat framtida tekniska lösningar? Här är en lista! Jag förmodar att det är ett axplock, men den innehöll flera saker som jag inte tänkt på när jag läst böckerna - eftersom den tekniska landvinningen redan funnits har jag inte uppfattat att det var en spekualtion om en framtid som ännu inte var säker.  

Sista dagen att nominera till Hugon

För alla som ska till Loncon3, årets Worldcon i London alltså, så är det sista dagen att nominera till Hugon idag! Ja, jag är en av de som inte gjort det än så jag känner paniken växa lite. Det är bara timmar kvar! Timmar! Tack och lov har jag en lista över saker jag gillat under året så nu ska jag bara rangordna den och välja vilka som ska komma med. Och tänk om jag missat någon, eller glömt att kolla i vilka kategorier de passar. Jag är ytterst tacksam att författarna till flera av mina årsfavoriter har gjort 'elgeibility posts' så att jag kan dubbelkolla. Hugokommittén kommer inte att gissa eller tolka saker, det är upp till mig.

Och ifall det här är fullständig rappakalja - Hugon är engelskspråkig sf/f-litteraturs motsvarighet till en Oscar. Den avgörs av dem som deltar i Worldcon (förra, denna eller nästa - ifall medlemskap har lösts i tid) och de nomineras av samma. En populäritetstävling alltså, men en som jag ser fram emot att försöka påverka lite.

 

Lang-dagen, om ni missa

Jag har ett erkännande: jag har aldrig läst Maria Lang. Ja, jag vet. Det är ett brott (höhö) i sig. Men det finns gott om andra som har gjort det och idag har de gått ihop om att göra en bloggdag späckad med Lang-inlägg. Hos Fiktiviteter hittar ni hela listan. Själv var jag tvungen att sluta läsa dem eftersom de lyckades fylla mig med nyfikenhet och samtidigt fylla sina inlägg med spoilers. Jag gillar inte spoilers. Särskilt inte på deckare, thrillers eller andra mysterier. Istället lägger jag Lang till min (alltför stora) att-läsa-hög. Och till er hög lägger jag de här inläggen.

(Tillägg: det här var ett inlägg som jag trodde jag postade igår, men den där appen till min platta och jag kommer inte överens, så den uppdaterade nu på söndagen istället. Lang-dagen var alltså igår, lördag.)